Site pictogram Colombiaans.nl

Copa America 2001 en 2019: Verschillen en overeenkomsten van Colombia

Juichen! Dat is wat elke fan deed die Colombia een warm hart toedraagt. Na de wedstrijd tegen Paraguay afgelopen zondag brak er groot feest uit. Er werd niet alleen gewonnen met 1-0 maar ook de kwartfinale gehaald zonder ook maar enige kleerscheur. That brings back memories…

Door: Luis Ernesto van Baren

Copa America in Colombia, oh nee toch niet en ok, toch wel…

We schrijven 2001. In de hete zomer van 2000 wordt in het millenniumjaar duidelijk dat Colombia weer een groot toernooi krijgt om te organiseren. De veertigste editie van de Copa America gaat in 2001 naar Colombia! Heel Colombia vindt het geweldig maar brengt grote druk met zich mee.

Dit omdat er op dat moment grote onrust heerst in het land. Met als hoogtepunt dat de vice-voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond Hernan Mejia Campuzano ontvoerd werd. Ook gaan er verschillende bommen af waarbij 12 mensen het leven laten en er meer dan 200 gewond raken.

Slechts 10 dagen voor het begin wordt er aangekondigd dat de Copa America in Colombia niet doorgaat. Men geeft aan dat het toernooi uitgesteld zal worden tot in 2003. Na een aantal dagen wordt de vice-bondsvoorzitter vrijgelaten en Campuzano geeft aan dat geen ander Zuid-Amerikaans land 10 dagen voor tijd in staat is om een groot toernooi als deze te organiseren. “Colombia is op dit moment misschien een onveilig land, maar daarvan zijn er meer in de wereld”, reageert Campuzano laconiek.


Op 6 juli 2001, 5 dagen voor het begin van het toernooi is de kogel door de kerk en wordt bekend dat Colombia het toernooi toch gaat organiseren. Boze tongen beweren dat dit vooral te wijten is aan de commercie en grote sponsoren die al veel geld hebben gestoken in het evenement. De Copa America van 2001 ging toch door in Colombia.

Afhakers

De gastlanden van toen waren Canada, Mexico en Costa Rica. De FARC, AUC en ELN hadden een wapenstilstand aangekondigd tot na het toernooi omdat het ‘landsbelang’ voor ging. Toen het toernooi zou beginnen op 11 juli 2001 zei Argentinië 5 dagen voor tijd af, tot woede van Colombia. Honduras werd op het allerlaatste moment ingevlogen om de plaats van de Argentijnen in te nemen. De Argentijnen leken in die tijd het beste team van het Zuid-Amerikaanse halfrond te hebben en dus was het jammer dat het nooit tot een krachtmeting met Colombia kwam. Ook kreeg de ploeg van bondscoach Marcello Bielsa doodsbedreigingen van Colombiaanse rebellen.

Groepsfase

Colombia zat in groep A met Ecuador, Venezuela en de tegenstander van vannacht Chili. De thuishaven van deze groep was het Estadio Metropolitano in Barranquilla. De eerste wedstrijd werd vrij eenvoudig gewonnen met 2-0 van Venezuela. Ook tegen Ecuador en Chili werd gewonnen met 1-0 en 2-0. Víctor Aristizábal was in deze wedstrijden de grote man met 3 doelpunten in 3 wedstrijden. Aristizábal heeft tot dan toe altijd een haat-liefde verhouding gehad met de nationale selectie. De ene keer werd hij opgeroepen en dan een tijd niet. Zijn optredens in het geelblauwe shirt waren in het verleden niet bepaald succesvol te noemen. Deze bleven overigens ook matig met 15 goals in 66 wedstrijden. Dat is te weinig voor een spits die al in 1993 debuteerde voor de nationale ploeg. Hierbij moet wel gezegd worden dat hij spitsen zoals Asprilla, Valencia, Angel en De Avila in die jaren vaak voor zich moest dulden. Colombia kwalificeert zich in 2001 eenvoudig voor de kwartfinale.

Kwartfinale

Colombia speelt hierin tegen Peru (zie foto hierboven). De Peruanen hebben zich dan gekwalificeerd als ‘beste nummer 3’ door slechts 1 partij te winnen. Dat de krachtsverhoudingen niet bepaald in balans zijn wordt vrij snel duidelijk wanneer Aristizábal en consorten huis komen houden. Aristizábal scoort twee keer en Gio Hernández ook. Laatstgenoemde werd overigens door Colombiaanse media in die tijd regelmatig uitgeroepen tot opvolger van Carlos ‘El Pibe’ Valderrama maar maakte deze hoge verwachtingen nooit waar.

Halve finale

Colombia groeit meer en meer in het toernooi en treedt in de halve finale aan tegen ‘verrassing’ Honduras (zie foto hierboven). Honduras heeft in de kwartfinale Brazilië vernederd met 2-0. Brazilië met onder andere Denilson, Dida, Jardel, Juninho Pernambucano en Roque Junior gaat gedesillusioneerd naar huis met het schaamrood op de kaken. Enfin… Colombia komt in de zesde minuut al op voorsprong door verdediger Bedoya en wint uiteindelijk door een goal van hoe kan het ook anders, Aristizábal. Colombia plaatste zich in Manizales voor de finale.

Finale

In de finale in het kolkende El Campin in Bogotá treft Colombia Mexico (zie foto hierboven)
. Deze heeft tot dan toe Chili en Uruguay uitgeschakeld en lijkt een geduchte tegenstander. De concentratie van beide ploegen wordt nog even verstoord als er twee parachutisten in de vijfde minuut op het veld landen die een heel verkeerde timing hadden. Deze zouden als afsluiting moeten dienen maar er ging iets mis. De ploegen hervatten de wedstrijd en zijn aan elkaar gewaagd en blijft lang 0-0. Totdat de dan 24-jarige captain Iván Cordoba in de 64e minuut met een kopbal vanuit een corner de bal hard achter in het doel werkt.


Het dak gaat er af in El Campin. Het blijkt het enige doelpunt van de wedstrijd te zijn en Colombia wordt kampioen met Aristizábal als topscoorder van het toernooi met 6 doelpunten.

Copa América 2019

Wat zijn de overeenkomsten? Colombia speelt vanavond in de kwartfinale tegen Chili (zie foto hierboven) en heeft evenals 2001 nog geen enkel tegendoelpunt. In beide edities van de Copa America ging Colombia door als groepswinnaar. Als je de selecties tegen elkaar afzet zie je gelijk dat de selectie van 2019 gemiddeld ouder is. Ook moet hierbij gezegd worden dat de meeste spelers in Europa spelen. Dat was in 2001 wel anders. Toen speelden er 5 van de 24 spelers buiten Colombia. In de huidige selectie is het omgekeerd, er spelen nog slechts 3 spelers in de Colombiaanse competitie.

De oudste speler in 2001 was keeper Oscar Cordoba. Naast hem zat alleen keeper Miguel Calero in de categorie jonge dertigers. Dat is anders in de huidige selectie. Hier vinden we meer dertigers die de ploeg in balans houden. Keeper Ospina en Vargas zijn net 30 jaar en Cristian Zapata, Cardona, Falcao en Cuadrado zijn de dertig gepasseerd.

Gemiddeld is de huidige ploeg van Colombia op dit moment 26,6 jaar oud en lijkt de perfecte leeftijd om een mooie prestatie neer te zetten. Het zou fantastisch zijn als Colombia de halve finale kan bereiken. De verwachting bestaat dat men zal spelen tegen Uruguay. De ploeg van Cavani en Suarez neemt het vannacht op tegen Perú. Mocht Colombia deze winnen neemt het in de finale wellicht op tegen de grootmachten Brazilië of Argentinië, die van de ‘andere’ kant van het speelschema komen.
Wellicht komt er dan uiteindelijk alsnog een mooie krachtmeting tussen Colombia en Argentinië zoals in 2001 voorbestemd leek te zijn. Wij houden het nauwlettend in de gaten. Mocht Colombia de finale halen dan keren we terug met Colombian Vibes – The Final. Dit is zo uniek dat we hier bij genoeg animo wel gehoor aan moeten geven.

We gaan het zien. De wedstrijd en voorbeschouwing begint op 00.46 uur en is te zien op Fox Sports 4.

Informatie:

Copa América 2019
Kwartfinale Colombia – Chili
Tijd: 01.00 uur
Arena de São Paulo
Capaciteit: 49.205
Fox Sports 4

Lees ook

– Copa América 2001
– Colombia wint eerste wedstrijd Copa America van Argentinië

Mobiele versie afsluiten