Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse presidentsverkiezingen: Round 2

Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft tweede ronde nodig
globalsoccershop

Vandaag nemen de conservatieve kandidaat Iván Duque en de oud-M19-rebel en voormalig burgemeester van Bogota, Gustavo Petro het tegen elkaar op in de finalestrijd om het felbegeerde presidentschap van Colombia. De ‘Ley Seca’ treedt weer in werking. Dat betekent: Geen alcohol voor stemmers.

Nuchter stemmen

De bedoeling van de ‘droge wet’ is dat men zo nuchter mogelijk een keuze kan maken voor de toekomst. Men wil met deze wet proberen om geweld, opstootjes en andere vormen van aggressief gedrag tegen te gaan. Wanneer je betrapt wordt volgt er een overnachting in de cel. De ‘Ley Seca’ geldt voor 48 uur en bestaat al meer dan 30 jaar. De verkiezingen worden in Colombia altijd gehouden op zondag.

Colombiaanse verkiezingen zijn van cruciaal belang

Dat zijn ze. Het is tenslotte de eerste presidentsverkiezingen sinds dat er vrede werd gesloten met de FARC. De opkomst bij de eerste ronde was abnormaal hoog voor ‘Colombiaanse begrippen’. Maar liefst 53% van de stemmers kwam opdagen, maar konden geen absolute meerderheid voor één presidentskandidaat kiezen.

Colombiaanse presidentskandidaten: totaal verschillend

Daar waar Gustavo Petro van Colombia Humana vooral de gemaakte afspraken wil respecteren van zijn voorganger Juan Manuel Santos, wil Iván Duque van Centro Democrático juist meerdere aanpassingen maken.

Het zal Juan Manuel Santos zijn laatste officiële dag als president van Colombia zijn. Santos regeerde van 2008 – 2018. Hij slaagde erin om een vredesakkoord te sluiten met de FARC en won de Nobelprijs voor de Vrede. Het worden spannende uren en tijden voor Colombia. We zijn benieuwd.

Lees meer Politiek

– Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft tweede ronde nodig
– De 4 belangrijkste Colombiaanse presidentskandidaten

Mobiele versie afsluiten