Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia neemt met opgeheven hoofd afscheid van de Copa America

globalsoccershop

In Glendale (Phoenix) werd de laatste wedstrijd van Colombia gespeeld in de Copa America Centenario 2016. De wedstrijd was de strijd om de derde plaats. Het stadion was bij lange na niet uitverkocht, maar de Colombiaanse fans wisten het stadion desalniettemin toch massaal te vinden.

De clash was een rematch en werd ook als openingswedstrijd gespeeld een aantal weken geleden. Colombia won hierin eenvoudig met 2-0. De V.S. heeft wat recht te zetten en Colombia wil het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. Colombia werd voor het laatst derde in 1995. Colombia begon in de volgende opstelling: Ospina, Arias, Murillo, Zapata, Fabra, Cardona, Cuadrado, Torres, Celes, James en Bacca.

De wedstrijd is nog maar net onderweg als Colombia aftrapt en direct begint met aanvallen. Bij een vroege corner in de 2e minuut slaat bij Colombia even de schrik toe als Bacca verkeerd terecht komt bij een kopbal en blijft liggen. Gelukkig kan hij uiteindelijk verder. Colombia krijgt in de 12e minuut een goede kans als Cuadrado een bal aflegt op James. De keeper stompt de bal uit het doel, maar Cardona wil hem inschieten maar staat buiten spel.

De wedstrijd begint los te komen. Ook zijn de overtredingen soms behoorlijk pittig en geniepig van beide kanten. Murillo krijgt een vroege gele kaart na een overtreding. De USA valt aan en Bedoya zet voor op Dempsey, hij wil inschieten maar Zapata gooit zichzelf ervoor en maakt er een corner van.

Een slordige periode van Colombia breekt vanaf de 17e minuut aan. Colombia leidt vaak onnodig balverlies en belangrijke spelers verstoppen zich soms waardoor zij niet aanspeelbaar zijn. De wedstrijd wordt wat venijniger als de Verenigde Staten James gebruikt als doelwit voor gemene overtredingen. Dat bezorgt Besler van de Noord-Amerikanen zijn eerste gele kaart. Cuadrado krijgt langs de zijlijn nog een overtreding te verwerken. En het geprovoceer blijft doorgaan. Hopelijk kunnen de Colombianen hun temperament in bedwang houden.

Dempsey schiet nog maar eens van verre afstand en schiet de bal hoog over. Clint Dempsey heeft overigens in zijn lange interlandcarriere nog nooit tegen Colombia gescoord. Colombia bouwt in de 32e minuut via Cuadrado en Arias aan een aanval. Arias krijgt een wippertje van James en kopt de bal richting doel en Bacca komt inglijden en scoort zijn tweede doelpunt op deze Copa America. Colombia zakt hierna ver in en laat het initiatief over aan de Verenigde Staten. Dat resulteert in een grote kans voor Bedoya van de Verenigde Staten, wanneer de bal een gevaarlijke curv krijgt en in het doel lijkt te gaan. Gelukkig gaat deze net over.

Bobby Wood van de Verenigde Staten dribbelt vlak voor rust het zestienmetergebied in maar wordt net op tijd gestopt door James. In een luchtduel vliegen de spelers Jones en Cuadrado op een hoge bal af in een luchtduel. Cuadrado krijgt hierbij een elleboog te verwerken maar probeert Cuadrado een kaart aan te smeren door te blijven liggen en acteert de vermoorde onschuld. Hij ontvangt voor dit toneelstuk een gele kaart. Na een snelle hervatting volgt een aanval van de Verenigde Staten en Arias kopt hierbij bijna de bal in eigen doel. Het is rust.

De tweede helft begint en beide teams hebben geen wisssels toegepast. Colombia begint gelijk met aanvallen en Edwin Cardona lost een schot, maar gaat mis. Men heeft uitgerekend dat hij tijdens de Copa America de meeste doelpunten heeft gedaan. Hij speelt nu nog in Mexico, maar men voorspelt dat hij spoedig in Europa zal spelen.

In de 51e minuut krijgt de Verenigde Staten een vrije trap zo’n 35 meter van het doel. Dempsey gaat achter de bal staan en lijkt te willen schieten. De bal zeilt met een noodgang richting de kruising. David Ospina tikt de bal met een katachtige beweging uit de kruising. Wat een fantastische redding.

Colombia controleert en domineert de wedstrijd vanaf de 50e minuut. James krijgt nog een goede kans op de 2-0 maar mist het doel. Cuadrado steekt de bal tussendoor naar Bacca, maar deze staat helaas buitenspel. Na een prachtig samenspel tussen Cardona en James probeert Cuadrado keeper Howard te paseren met een prachige lob. Deze tikt de lat aan.

Precies hierna breekt de Verenigde Staten uit en Wood schiet op het doel van Colombia en raakt de paal. De wedstrijd breekt open. De Noord-Amerikanen willen graag winnen en geven ruimte weg. Vedlin maakt een gemene overtreding en gaat nog even vol op het been van Murillo staan. De Verenigde Staten zetten steeds meer druk en komen vaak met 6 man op om aan te vallen. Maar het Inter- en AC Milan-verdedigingsduo, Morillo en Zapata, staat als een huis.

In de 73e minuut gaat de eerste wissel van de wedstrijd plaatsvinden. Cuadrado gaat eraf en Marlos Moreno komt in het veld. Ook bij de Noord-Amerikanen vindt er een wissel plaats. Het grote talent Pulesic komt in het veld. Hij was met zijn 17 jaar de jongste die ooit deelnam aan een WK-kwalificatiewedstrijd en speelt ondertussen bij Borrusia Dortmund. Ook Bacca moet plaatsmaken voor de jonge Roger Martinez.
Colombia zet nog een keer aan met James en Martinez, het is Cardona die nog maar eens vuurt. Helaas mis. Colombia probeert tijd te rekken, maar de scheidsrechter trapt hier niet in. Moreno krijgt zijn eerste kans maar raakt de buitenkant van de paal. Orozco maait James nog maar eens neer op de middenstip en ontvangt hiervoor een gele kaart. Colombia speelt niet spectaculair maar erg gedisciplineerd. De spelers van de Verenigde Staten worden steeds meer gefrustreerd en voelen de derde plaats wegglippen.

De extra tijd bedraagt 5 minuten. Net nadat het bord omhoog is gehouden krijgt Arias het aan de stok met Orozco. Orozco geeft Arias een klap en ontvangt de rode kaart. Arias krijgt zijn tweede gele kaart en mag ook inrukken. James krijgt nog een laatste kans, maar speelt niet af en probeert het zelf, maar zijn schot eindigt in het zijnet. De scheidsrechter fluit af. Colombia heeft met opgeheven hoofd afscheid genomen van dit prachtige jubileumtoernooi van het 100-jarige bestaan van de Copa America. Colombia eindigt op de derde plaats. We hopen dat je genoten hebt van de verslagen die we geschreven hebben.