Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia naar de finale van de Copa America 2024

Je leest het goed, Colombia naar de finale van de Copa America 2024! Hoe gaaf is dat? Het werd afgelopen nacht een heet avondje voor de spelers.

Traditioneel heetgebakerd potje

Uruguay en Colombia spelen altijd tegen elkaar om te winnen en dat was gisteren ook voelbaar. Het ging er soms hard aan toe op het veld. Zo hard dat uitblinker Daniel Muñoz in de 46e minuut mocht inrukken na een domme elleboogstoot aan een Uruguayaan.

De eerste helft

In de eerste helft was Colombia zeker niet de betere. Uruguay kreeg in de eerste twintig minuten de betere kansen en dan met name Liverpool’s Darwin Núñez kreeg 2 honderd procent kansen waarbij Colombia zomaar tegen een 2-0 achterstand had kunnen komen. De ploegen eindigden de eerste helft in een 0-1 voor Colombia met een mooie kopgoal van Lerma op aangeven van James. Gesproken over de captain van Colombia…

De tweede helft

Hij staat op de nominatie om Speler van het Toernooi te worden en mocht ondertussen al 6 assists op zijn naam schrijven. Bayern Leverkusen en Atletico Madrid zouden achter de schermen aan het informeren zijn naar Colombia’s spelmaker.

In de tweede helft is Uruguay de eerste tien minuten de betere met de meest gevaarlijke kansen. Tot dan heeft Colombia keeper Vargas nog weinig hoeven doen. In de 53e minuut ontstaat er commotie wanneer Colombia middenvelder Rios in de sandwich gaat bij twee Uruguayen en de scheidsrechter het spel door laat gaan. James protesteert zo dat hij geel krijgt en de scheidsrechter toch de brancard laat komen.

In de 65e minuut komt veteraan Luis Suarez namens Uruguay het veld in. Suarez die weinig heeft gespeeld tijdens het toernooi maakt weinig indruk maar zorgt wel voor gevaar door zijn kenmerkende rommelige spel.

Het spel wordt naast rommeliger steeds aggresiever maar daardoor niet per se beter. Even wordt het nog heel gevaarlijk als Suarez in de 72e minuut op de buitenkant van de paal schiet. In de 76e minuut mag Yerry Mina invallen en probeert Colombia de deur letterlijk ‘op slot‘ te doen. Maar Colombia loopt zover naar achteren dat ze bij vlagen totaal overrompelt worden door Uruguay. De spanning blijft hoog wanneer Uruguay kans op kans krijgt.

Los Cafeteros komt vanaf de 78e minuut niet meer aan voetballen toe en probeert tijd te winnen. In de 87e minuut komt onze huisvriend Luis Sinisterra nog even op het veld wanneer hij de ‘andere’ Luis (Diaz) mag vervangen. Een minuut later laat Colombia’s invaller Kevin Castaño een 100 procent kans liggen om de score verder uit te breiden.

Het einde van de wedstrijd is nabij maar er komen maar liefst 7 (!) minuten aan extra tijd bij. In deze tijd lukt het Colombia (Uribe) om onderkant lat te schieten op aangeven van Sinisterra. De tijd tikt door en de wedstrijd is nog steeds spannend. Gele kaarten worden uitgedeeld als verse empanada’s maar de Colombianen weten van geen wijken. Ook niet als er in de laatste minuut de keeper van Uruguay meekomt doen die meer speelt als verdiger dan als doelman.

Ouderwets Zuid-Amerikaans temperament

De wedstrijd zit erop en de spelers storten van geluk ter aarde en er wordt geknuffeld en gekust. Wanneer Uruguay lijkt af te druipen ontstaat er toch nog even een vechtpartij waarin er ouderwets wordt gemat.

Op beelden op YouTube is te zien dat onder andere Darwin Nunez, Ronald Araujo en Jose Maria Gimenez Colombia-fans proberen te bereiken voor een stevig gesprek. Hierop helpen de Colombianen elkaar en krijgt vervolgens Nunez een paar rake tikken.

Hoe het ook zij: Uruguay zal spelen om de derde plaats tegen Canada. Feit blijft dat Colombia zijn koffers pakt en naar de finale in Miami gaat!

Bekijk hieronder de samenvatting van Uruguay – Colombia

De finale en de geschiedenis

Colombia werd drie keer derde en stond twee keer in de finale. In 2001 werd Colombia voor het eerst kampioen van Zuid-Amerika in een meer dan merkwaardige editie die gehouden werd in eigen land. Hierover schreven we jaren geleden een artikel hoe bizarre editie het werd.

Colombia speelt zondagnacht (nacht van zondag naar maandag) in het Hard Rock Stadium (Miami) de finale tegen het Argentinië van Messi. De finale is te zien bij ViaPlay vanaf 01.45 uur. Hopelijk mag Colombia ook zonder Rios en de geschorste Munoz de cup voor de tweede keer naar huis brengen. We gaan het zondagnacht zien.