Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia dames starten morgen met WK Nederland

globalsoccershop

Het WK Nederland, voorheen bekend als het WK Amsterdam is in het leven geroepen om te laten zien hoe multicultureel Amsterdam was in 2003. Het hoofddoel was en is om het een multicultureel voetbalfeest te laten worden met het woord ‘Respect’ hoog in het vaandel.

In de eerste jaren deden er alleen herenteams mee. Sinds een aantal jaren is er ook een WK landenteams voor dames. Morgen begint het WK Nederland. De Colombia dames starten morgen met WK Nederland en we spreken vandaag met één van de Colombia-dames, Lyssa. Zij heeft zich ingespannen om een Colombiaans dameselftal op de been te krijgen en is hierin geslaagd.

Hola Lyssa, bedankt dat je tijd vrij kon maken want begrijp dat het aan de organisatorische kant druk is. Hoe ben je op het idee gekomen?

Al jaren ben ik een trouwe bezoeker van het WK Nederland en moedig ik met trots de Colombiaanse heren aan. Ik was in 2008 blij toen ik hoorde dat er van het toernooi ook een damesvariant kwam, eindelijk tijd voor de dames in het toernooi.

Colombia had een damesteam in 2008 en 2009. De jaren die daarop volgde, lukte het steeds niet om een team bij elkaar te krijgen. Dit jaar kriebelde het zo in mij dat ik het nog één keer wilde proberen of ik een team bij elkaar kon krijgen.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eerst de speelsters van 2008 en 2009 gepolst of interesse hadden om weer deel te nemen. Er werd enthousiast gereageerd maar tot een elftal kwam het toen vooralsnog niet. Ik heb vervolgens binnen de Colombiaanse gemeenschap in Amsterdam verschillende mensen gepolst of er dames waren die interesse hadden, maar dit kwam ook niet van de grond. De heren van het Colombia-team hoorde van mijn initiatief en waren enthousiast en boden mij aan te helpen met trainingsvelden en trainers.

Omdat ik zelf geadopteerd ben, heb ik in de adoptiewereld ook een netwerkje waarvan ik hoopte dat die mij ook konden helpen. Zodoende heb ik onder andere een oproep geplaatst bij SiG (Stichting Interlandelijk Geadopteerden) en later ook Colombiaans.nl.

Waarom lukte het eerst niet en later wel?

Het leek eerst ook echt niet te lukken. Bij beide media (SiG en Colombiaans.nl) werden oproepen geplaatst en kon ik na veel moeite uiteindelijk tot een selectie komen. Ik denk dat het gelukt is door simpelweg vol te houden. Dat is de “key to succes” geweest. Ook mede dankzij de al reeds aangesloten dames is er samen hard gezocht naar andere speelsters.

Het team is ook voor een groot deel tot stand gekomen doordat een dame nog wel iemand kende en die kende ook nog wel weer iemand en zo ging het door.

Hoe gaan de trainingen?

De trainingen moesten qua opkomst op gang komen. De eerste paar trainingen waren we vaak maar met 5 dames. Dat de aantallen klein waren in het begin kwam mede doordat de selectie nog niet rond was en speelsters vaak van buiten Amsterdam moesten komen. Reizen was niet altijd voor iedereen haalbaar. We trainen daarom soms ook in het weekend in plaats van vrijdagavond.

De trainingen worden gegeven door Jhon Jaïro, ook afkomstig uit Colombia. Jhon is vol passie en fanatisme aan de slag gegaan en heeft ons veel geleerd.

Waar komen de meiden vandaan?

De meiden komen uit heel Nederland. Er komen speelsters uit Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Arhnem en Enkhuizen.

Hoe is de samenstelling van de groep?

De samenstelling is divers, een deel is geadopteerd en een deel is niet geadopteerd. Tijdens de trainingen wordt er voornamelijk Nederlands gesproken of zonodig in het Spaans wanneer er iets niet duidelijk is.

Hoe zijn de wedstrijden vergaan?

Voorafgaand het WK Nederland hebben we 1 oefentoernooi gespeeld en 1 oefenwedstrijd. Op het veld bleek dit de ideale mogelijkheid om posities te bepalen en met elkaar te leren samenspelen. Dat dit wat tijd nodig had bleek wel uit de resultaten, want we waren nog erg zoekende.

Het mooie was wel dat we in dat toernooi groeide en plezier hielden in het spel. Neemt niet weg dat het fanatisme in het team hoog is, wat het soms wel moeilijk maakt als de tegenstander beter blijkt te zijn.

Waar, hoelaat en tegen wie spelen jullie a.s. zaterdag en zondag?

Zaterdag spelen we in Amsterdam bij sportpark Middenmeer. We zullen starten om 14.00 uur tegen Suriname. Suriname was de winnaar van vorig jaar. Om 16.00 uur treffen wij Kaapverdië en om 18.00 uur treffen wij Indonesië.

Op zondag starten wij om 11.30 uur tegen Nederland en om 13.30 uur de laatste wedstrijd van de poule tegen Afghanistan.

Wat is het moeilijkste waar je tegenaan gelopen bent gedurende deze organisatie? En hoe heb je het opgelost?

Het moeilijkste was tot een selectie te komen. Er zijn best wat Colombiaanse dames die aan voetbal doen. En soms kreeg ik een toezegging maar werd er later afgezegd. Je gaat wel een soort verbinding aan, maar wanneer iemand afzegt kan dit frustrerend werken omdat ikzelf hier veel tijd in steek.

Ik heb vaak gedacht dat het niet ging lukken, maar met de hulp van de mannelijke Colombiaanse voetballers en het netwerk binnen de Colombiaanse gemeenschap in Nederland is een officiële Colombiaanse dameselftal toch echt een feit en daar ben ik trots op!

SPEELSCHEMA COLOMBIA DAMES

Zaterdag:
14:00 uur: Colombia – Suriname (veld 2)
16:00 uur: Colombia – Kaapverdië (veld 8)
18:00 uur: Colombia – Indonesië (veld 7)

Zondag:
11:30 uur: Colombia – Nederland (veld 8)
13:30 uur: Colombia – Afghanistan (veld 2)

ADRES
Sportpark Middenmeer
Radioweg 65
1098 NG Amsterdam oost

Meer informatie: website WK Nederland

Wil je verder nog iets kwijt?

Het huidige team bestaat uit dames met een passie voor Colombia en we zijn allemaal trots op het feit dat we Colombia mogen representen op zo’n groot toernooi. Wat nog mooier zou zijn, is als jij als lezer ook enthousiast bent geraakt en ons wilt komen aanmoedigen. We zien en horen jullie graag langs de lijn met de vlag. Denk jij dit is een gemiste kans, waarom speel ik niet mee, meld je je dan gerust aan bij mij.

Het beloofd morgen dus een leuke dag te worden. Wil je de dames aan komen moedigen? Kom dan naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam en juich de vrouwelijke tricolores aan! Zij kunnen jouw steun goed gebruiken!

Mobiele versie afsluiten