Site pictogram Colombiaans.nl

Waar Afrika en Colombia elkaar ontmoeten: Alé Kumá & Dizzy Mandjeku

globalsoccershop

Ook deze editie van Festival ColorEs Colombia heeft weer een hoofdprogramma met twee weergaloze bands, het Samuel Torres Sextet en Alé Kumá & Dizzy Mandjeku. Samen treden zij op in De Doelen (12/10) en Bimhuis (13/10). Vorige week kon u nader kennismaken met de openingsact van beide avonden, het Samuel Torres Sextet. Vandaag meer over de elfkoppige band die na de pauze zonder twijfel de voeten van vloer krijgt: Alé Kumá & Dizzy Mandjeku!

Alé Kumá & Dizzy Mandjeku Deze elfkoppige, razend energieke band bestaat uit zes Colombiaanse en vijf Congolese musici. De band is gevormd door Leonardo Gómez Jattín, behalve contrabassist, componist en producer ook de oprichter en leider van Alé Kumá, een Afro-Colombiaanse topformatie.

Een aantal jaren geleden zocht Jattín contact met de Congolese gitaarlegende Dizzy Mandjeku en zijn band. Samen gingen zij op zoek naar hun gemeenschappelijke muzikale roots. Dit leidde tot het programma Van Palenque tot Matongé, dat inmiddels ook op CD is uitgebracht. De band volgt hierin de muzikale sporen die lopen van Palenque in Colombia – een dorp waar zich in de 17e eeuw gevluchte en vrije Afrikaanse slaven vestigden – naar Matongé, zowel de naam van een wijk in het Congolese Kinshasa, alsook een wijk in Brussel waar veel mensen van Afrikaanse komaf wonen. Samen verkennen zij de gemeenschappelijke roots van de Congolese soukous en rumba en de Afro-Colombiaanse champeta-muziek. Over de recent verschenen, gelijknamige CD schreef Philippe de Cleen: “… bijzonder opzwepende, levenslustige en vibrerende muziek (…) die uit de meest uiteenlopende stijlen en genres put en die weet samen te smelten tot een nieuw, innovatief geheel.” (Written in Music 18-02-2018).

Festival ColorEs Colombia

De concerten maken deel uit van het Festival ColorEs Colombia dat plaatsvindt van 3 t/m 14 oktober. Er zijn concerten in o.a. De Doelen en Bimhuis, exposities, lezingen, documentaires, en educatieve activiteiten. Zie: www.festivalcolorescolombia.com. Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds en Sena Performers.

Alé Kumá & Dizzy Mandjeku

Dizzy Mandjeku – gitaar
Leonardo Gómez Jattín- contrabas
Nidia Gongora – zang
Paola Marquez – zang
Malage de Lugendo – zang
José Esengo Muza – zang
César Medina – saxofoon
Toms Ntale – gitaar
La Wey Segura – percussie, marimba
Emeris Solis – percussie
Alonzo Nzau – drums

Kort filmpje over Palenque Matongé

Bekijk hieronder een kort filmpje over Palenque Matongé.

Lees meer over ColorEs Colombia

– Festival ColorEs Colombia 2018 2e editie
– Festival ColorEs Colombia 2018 komt er weer aan!

Mobiele versie afsluiten