Site pictogram Colombiaans.nl

Vredesakkoord Colombia en FARC echt dichtbij?

globalsoccershop

Gisteravond vertelde President Juan Manuel Santos het volgende: “Het vredesakkoord tussen Colombia en linkse rebellenbeweging FARC is dichtbij”. Gisteren gingen de mensen na het nieuws spontaan naar de kerk om hiervoor een kaarsje op te steken als “hoop op een goede afloop”.

“Het vredesakkoord komt eraan! We zijn nog nooit zover gekomen in de onderhandelingen” zo liet President Santos weten via twitter. Daarnaast liet President Santos weten dat de FARC voor een paar weken geleden nog een militaire gevangenen had vrijgelaten als blijk van “goede wil”. “Luitenant Christian Moscoso RIvera is vrijgelaten en maakt het na omstandigheden goed”. De luitenant was gevangen genomen voor een aantal weken geleden toen de miliairen in gevecht met de FARC waren geraakt in het Zuid-Oosten van Colombia.

Gisteren ging het door de FARC aangekondigde (en eenzijdige) staakt-het-vuren in. Dit geldt voor een maand. De regering gaf hierop aan om de militaire acties tegen de rebellen dan ook in te perken. Sinds 2012 praten beide partijen over vrede, maar kwamen er nog niet uit. De gesprekken worden sindsdien gevoerd in Havana. De Nederlandse Tanja Nijmeijer voert namens de FARC de gesprekken.

Mobiele versie afsluiten