Site pictogram Colombiaans.nl

Venezuela heropent grens met Colombia

globalsoccershop

Grote drukte afgelopen zaterdagochtend bij alle grensdorpen en steden langs de 2200 lange kilometergrens. Ongeveer 28.000 Venezolanen stonden in de rij om in Colombia hun inkopen te doen. Beide landen praten over hervormingen en willen hun grenzen heropenen.

Vorig jaar sloot president Nicolás Maduro van Venezuela de grens omdat hij de smokkel van goederen naar zijn land niet meer wilde. Hij beweerde daarnaast dat veel paramilitairen van Colombia zijn land binnendrong.

Niet meer te koop in Venezuela

Echter verkeert de gezondheid van het volk in levensgevaar doordat simpele artikelen niet meer verkrijgbaar zijn doordat de winkeliers de goederen door de superinflatie niet meer kunnen aflossen. Simpele zaken zoals voedsel en medicijnen zijn niet of nauwelijks meer verkrijgbaar.

Vorige maand ging de grens twee keer open om de Venezolanen voedsel en medicijnen te laten kopen in Colombia. Vanaf afgelopen zaterdag kunnen de Venezolanen op 5 plaatsen langs de grens hun oversteek naar Colombia maken.

Volledige heropening grens

Afgelopen donderdag kondigde president Santos samen met president Maduro aan, dat de grenzen open zouden gaan. Maduro zei hierbij een nieuwe start te willen maken met Colombia om de economische en commerciële relatie tussen beide landen te verbeteren. De presidenten gaven aan dat zij ernaartoe willen werken dat de grenzen weer volledig opengaan.

Mobiele versie afsluiten