Site pictogram Colombiaans.nl

VANAF 1 JANUARI 2016 VREDE IN COLOMBIA

nieuws uit colombia
globalsoccershop

President Santos kondigt aan de vredesonderhandelingen te willen versnellen. Beide partijen werken vooralsnog soepel mee en dit resulteert eindelijk na vele woorden, nu ook in daden. Santos kondigt officieel aan dat de wapenstilstand ingaat vanaf 1 januari 2016.

[adrotate banner=”4”]

3 moeizame jaren onderhandelen

Beide partijen zijn ondertussen al 3 moeizame jaren aan het onderhandelen en werden het steeds maar niet eens over de details van het vredesakkoord. Afgelopen maand kwam er eindelijk een doorbraak. Beide partijen wilden samen nog enkele details van het vredesakkoord oplossen en de vrede zou daar zijn. In Havanna gaven Santos en de FARC-leider een ‘slap handje’ maar dit gebaar in ontvangst nemend als een ‘boer met kiespijn’ van Santos werd wereldnieuws, doordat de video snel viral ging. Na 64 jaar van terreur zou de FARC zijn wapens neerleggen.

FARC werkt goed mee

Ondertussen zijn er nog steeds tussen de 15.000 – 20.000 mensen die vermist worden. De FARC heeft zelfs aangegeven mee te willen helpen om deze vermiste slachtoffers te vinden. Ondertussen werd er al een tribunaal opgericht dat de rebellenleiders die mensenrechten hebben geschonden berecht gaan worden. De FARC-strijders die geen misdaad hebben gepleegd gaan vrijuit en krijgen een nieuwe kans in de maatschappij.

[adrotate banner=”4”]

De rekening van 64 jaar terreur

Die rekening is hoog. Het conflict is ooit ontstaan door een boer met kippen die onenigheid kreeg over zijn grondgebied en trok dit eerst lokaal en daarna regionaal en nog later nationaal. Later werd de FARC een Marxistische linkse terreurbeweging die dood en verderf zaaide door heel Colombia. Men schat dat dit conflict tussen de regering en de FARC sinds 1964 aan meer dan 220.000 onschuldige mensen het leven heeft gekost en raakte daarbij nog eens miljoenen Colombianen ontheemd en / of sloegen op de vlucht.

Mobiele versie afsluiten