We schrijven 2022. De linkse Gustavo Petro komt aan de macht in Colombia. Hij belooft tijdens de verkiezingscampagnes totale vrede en zegt om tafel te gaan met ELN. Sinds gisteren heeft hij de ELN officieel de oorlog verklaard. Hoe kon het zo totaal uit de hand lopen?
Noodtoestand in Colombia
Vorige week vielen er meer dan dertig doden met de ELN in de hoofdrol. De terroristische organisatie zou burgers hebben aangevallen en deze hebben beschuldigd samen te werken met afvalligen van de FARC.
Afgelopen weekend vielen er in de regio Catatumbo maar liefst meer dan tachtig doden bij aanvallen van de ELN. De president kondigt aan de noodtoestand uit te roepen. Het voordeel hiervan is dat Petro maatregelen kan nemen zonder enige vorm van democratie. Hij hoeft kortweg gezegd geen toestemming te hebben van het parlement bij militaire (of andere) acties.
Dreigende online taal
Op X schreef de Colombiaanse president Petro dat de ELN gekozen heeft voor oorlog en deze zal krijgen. Hij zet deze woorden kracht bij door aan te geven dat het leger ingezet zal worden om aanvallen uit te voeren.
Vredesonderhandeling uit 2022 opgeschort
Daarnaast schort President Petro de vredesonderhandeling met de ELN die in 2022 begon per direct op. De ELN beantwoordde dat besluit afgelopen weekend met zeker 80 doden. Volgens cijfers van noodhulporganisatie VN zijn er meer dan 18 duizend mensen op de vlucht.
ELN zit verspreid in Latijns-Amerika
De historie van de ELN reikt ver. Aanvankelijk ontvoerde zij mensen voor losgeld, maar ging zich later richten op drugshandel illegale mijnbouw. De groepering is versplinterd en leiders zitten in Venezuela en Cuba. Het verhaal gaat dat het merendeel tegenwoordig bestaat uit huurlingen uit Venezuela.
Geweld laait op in Colombia
Niet alleen de ELN is bezig met geweldadige acties. Ook ex-FARC-strijders, rechtse paramilitairen en drugskartels krijgen het regelmatig aan de stok met elkaar. Het hoogtepunt kwam afgelopen weekend in het noorden an Colombia. De ELN viel een rivaliserende groep aan en hierbij vielen 80 slachtoffers waaronder veel burgers.
De burgemeester van Norte de Santander Villamizar laat weten dat er meer dan 5000 mensen op de vlucht zijn geslagen. Veel van deze vluchtelingen zouden naar Venezuela zijn gevlucht.
Een alarmerend bericht over rebellengroepen.Rebellengroepen in Colombia zouden regelmatig kinderen ontvoeren die vervolgens worden worden om mee te vechten.