Site pictogram Colombiaans.nl

Telegraafspecial : Must-sees in Colombia

globalsoccershop

Colombia staat nog altijd bekend als een onveilig en zelfs gevaarlijk land. Drugs, geweld en criminaliteit zijn termen die veelal vallen wanneer men het over dit land heeft. Wat velen blijkbaar niet weten is dat Colombia de laatste jaren hard aan de veiligheid werkt en absoluut niet vermeden hoeft te worden. Sterker nog, Colombia is een prachtige bestemming om te ontdekken!

Natuurlijk, je kunt niet zomaar overal gaan en staan waar je wilt en het is ook niet verstandig om volbehanden met sierraden en dure camera’s over straat te gaan. Maar waar is het dat wel? Gebruik je verstand en er is niets aan de hand.

Colombia is voor velen nog een onbekend land, maar het heeft zoveel te bieden! Het land mag dan arm zijn, het is erg rijk aan cultuur en natuur. Oerwouden, bergen, woestijnen en stranden, je vind het hier allemaal. Dat gecombineerd met de charme van de hoofdstad Bogotá en de vele excursiemogelijkheden, maakt dat Colombia voor ieder type reiziger wel iets te bieden heeft.

Trekpleisters

Eén van de mooiste en meest bijzondere plekken van Colombia is San Augustín, tevens een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika. Hier vind je de restanten van een oude indianenstam, over de stam zelf is nog niet veel bekend, maar de beelden die zijn maakten spelen boekdelen. In het Bosque de las Estatuas, een paar kilometer in de jungle bij San Augustín vind je de uit vulkanisch gesteente gehakte beelden die de wacht zouden moeten houden bij de voormalige graftombes. In deze tombes zouden diverse schatten zijn achtergelaten waaronder goud en aardewerk.

Ook het voormalig gevangeniseiland Gorgona mag niet ontbreken tijdens je trip. Ooit was het tropische eiland de beruchtste gevangenis van Colombia vol giftige slangen en omringd door haaien, tegenwoordig is Gorgona een Nationaal Park. De slangen zitten er overigens nog steeds, dus draag wel hoge laarzen en bescherming als je besluit hier naartoe te gaan. Ook de haaien zwemmen hier nog steeds, net als bultruggen. Het eiland is behalve waanzinnig vanwege de prachtige natuur en grote diversiteit aan dieren ook één van de beste duiklocaties van Colombia.

En natuurlijk móet je simpelweg ook naar Bogotá. In de hoofdstad lijken arm en rijk samen te komen en de verschillen zijn erg groot. De mooiste wijk van de stad is La Candelaria waar het koloniale verleden nog goed zichtbaar was. Wie de verhalen nog in het hoofd heeft dat deze wijk juist vreselijk gevaarlijk is, kan opgelucht ademhalen. De wijk is helemaal opgeknapt en is nu de perfecte plek doorheen te wandelen, te winkelen, eten en uit te gaan.

In het Tayrona National Park waan je je in het Caribisch gebied, maar dan nóg mooier! Het tropisch regenwoud loopt over in het strand en de kleuren zijn zo helder dat je bijna niet kunt geloven dat het geen filmsetting is waar je bent beland. Let echter wel goed op wanneer je wil afkoelen in de zee. De stroming is hier bijzonder sterk en je zult niet de eerste zijn die wordt meegsleurd.

Tayrona National Park
Tips

Vanzelfsprekend zijn er nog tal van alle populaire trekpleisters die je absoluut gezien moet hebben volgens de reisbureaus en reisgidsen, denk bijvoorbeeld aan de Sierra Nevada de Santa Marta, de zoutkathedraal, het National Coffee pretpark, de Rosario eilanden en wat al nog meer. Maar zoals gezegd, deze plekken worden al door iedereen aangeraden. Leuker en interessanter zijn in sommige gevallen de plekken die nog niet bekend zijn bij de massa. Op ReiskrantReporter.nl staan diverse verslagen van reizigers die in Colombia zijn geweest. Ze schrijven behalve over hun ervaringen, ook over plekken die je absoluut moet bezoeken als je ooit naar dit land gaat. De reporters geven onder andere de volgende tips:

Het Centrum van Cartagena

De havenstad in het noordwesten Colombia wordt ‘s avonds prachtig verlicht. Het is sowieso een leuke stad om te bezoeken maar 0s avonds wanne je je in een sprookje.

Isla de Tierra Bomba

Tien minuten met de boot vanuit Cartagena ligt Isla de Tierra Bomba. Vanaf hier kun je niet alleen waanzinnig duiken tussen kleurrijke visse, koraal en scheepswrakken, je hebt hier ook een prachtig uitzicht op de skyline van Cartagena.

Volcan de Lodo “El Totumo”

Deze kleine ‘vulkaan’, iets buiten Cartagena, is helemaal gevuld met warme modder. Heerlijk om in te badderen.

Castillo de San Felipe

Dit immense fort dat gebruikt werd ter verdediging van de stad ligt iets buiten het centrum van Cartagena en biedt een indrukwekkend uitzicht.

Las Lajas basiliek bij Ipiales

Vlakbij het dorpje Ipiales, de grens tussen Ecuador en Colombia, staat een kerk op een ongekende plaats in een dal. Zeker een stop waard.

Ecologisch park Leticia

Ontzettend en leuk en leerzaam is het om samen met een gids het park te bezoeken. Hij laat je van alles proeven en zien en met een beetje mazzel maakt zijn moeder tegen het einde van de dag een heerlijke maaltijd voor je klaar! Bijzonder ook is de vogeltrek die twee ker per dag plaats vindt. De vogels fluiten zo hard dat je elkaar simpelweg niet meer kunt verstaan.

Kunst en cultuur

Bolivia kent tal van musea en eigenlijk zijn ze allemaal de moeite waard te bezoeken.

Oudste gedeelte van Bogota

Het oudste kerkje waar rondom kleurrijke huisjes staan. Prachtig om rond te lopen, maar let wel goed op je spullen.

Reizen met de bus

Of je nu naar een dorpje verderop gaat of, of uren moet reizen, het is super leuk dit met de bus te doen. Je ziet het landschap, de natuur en de mensen. Bovendien is het heel goedkoop. Let wel goed op dat je met de juiste bus gaat en vraag hier over ter plekke informatie op!

bron: Telegraaf

Mobiele versie afsluiten