Site pictogram Colombiaans.nl

Stevige verliezen voor Los Urabeños

Los Urabeños
globalsoccershop

Afgelopen week heeft de politie 39 leden van Los Urabeños opgepakt. De Los Urabeños, die eigenlijk de naam “Clan Usuga” hebben, riepen vorige week een zogenoemde “Paro Armado” af. Dat houdt in dat zij hun onvrede tegen de regering uiten door grof geweld te gebruiken. Dit leidde tot de dood van een militair en twee politieagenten.

Dat zorgde ervoor dat het openbare leven in tientallen dorpen in het noordwesten van Colombia stil werden gelegd. Dit was het startsein voor de politie om de operatie te starten. De Clan Usuga worden ‘Los Urabeños’ genoemd vanwege hun operatiezone, de regio van Uraba. De Los Urabeños zijn ontstaan uit extreemrechtse paramilities tussen 2003 en 2006.

Santos was vastberaden in zijn commentaar op de operatie: “Er zijn binnen 48 uur maar liefst 39 arrestaties gedaan”, “We gaan deze criminele bende van Clan Usuga oprollen.”

Tijdens de operatie werden verschillende wapens gevonden, waaronder 29 vuurwapens, verschillende ‘type’ explosieven en 55 granaten. De arrestaties zijn gedaan in 9 verschillende regio’s en vonden plaats tijdens maar liefst meer dan 30 politieoperaties.

Mobiele versie afsluiten