Site pictogram Colombiaans.nl

Review concert Maluma: Fans dromen weg bij stroperig concert Maluma

globalsoccershop

Na concerten te hebben bezocht, en van sommigen te mogen reviewen, van urban artiesten zoals Arcangel, J Alvarez, J Balvin en Daddy Yankee was het nu de beurt aan nieuwkomer Maluma. We zeggen expres nieuwkomer omdat hij van ver moest komen om zijn nieuwbehaalde succes een vervolg te geven. Dat bleek ook gisteravond.

Het concert werd gehouden in het AFAS Live en de bezoekers konden vanaf 18.30 uur naar binnen. Af en toe regende het pijpenstelen en moest men een schuilplaats zoeken. Dat mocht de pret echter niet drukken want Maluma was in the building. Zonder voorprogramma was het een relatief ‘kale’ bedoeling. In een uitverkocht huis was het niet moeilijk om het publiek naar je hand te zetten. Het is bijna 20.30 uur, hoeveel zou hij te laat komen? Hij stond in de programmering eerst om 20.00 uur en later om 20.30 uur. Hij arriveerde slechts tien minuten later en zou volgens het programma maar liefst anderhalf uur optreden.

Start concert

De lichten gaan uit en hetzelfde intromuziek start als eerder in het Festival de Viña del Mar 2017 concert in Chili. De tracklist van het concert is dan ook niet heel verrassend, deze is nagenoeg hetzelfde. Dit afgezien van het feit dat hij erg veel nummers niet deed, maar hierover later meer. De twee achtergrondzangers betreden het podium. De jongen uit Medellín en de dame uit Brazilië begeleiden Maluma. Dat blijkt ook hard nodig want hij heeft sinds 8 september maar liefst 10 concerten achter de rug. Het tegenstrijdige is dat Maluma zijn grotere hits als tweede en derde opvoert, maar hierbij amper meezingt en zijn achtergrondzangers veel laat doen. Dit blijft de eerste helft behoorlijk hetzelfde.

Kruid snel verschoten

De hits El Perdedor en Sin Contrato zijn al als derde en vierde aan de beurt en zingt Maluma amper mee. Hij laat met name de eerste helft van het concert veel afhangen van de kwaliteit van zijn achtergrondzangers. En die blijkt niet best. Met name de jongen haalt zijn tonen niet en de dame houdt de microfoon te ver van zich af, waardoor je niet hoort of ze überhaupt zingt. Het publiek zingt fanatiek mee met de hits, maar de nummers die erna komen lijken toch minder in trek.

Stroperige exercitie

De zanger uit Medellín is beweeglijk en oogt fit, maar qua zang is er veel op aan te merken. Daarnaast stopt hij regelmatig na een nummer en probeert contact te krijgen met zijn publiek of begint met praten. Een leuk gebaar, maar het gebeurt zo vaak dat het de vaart uit de show haalt. Toppunt van deze stroperige exercitie is het moment waneer hij zijn crewmember vraag om iemand uit het publiek te halen. Na 10 minuten wordt er eindelijk iemand gevonden. Na de vraag waar de dame vandaan komt, klinkt er een licht boe-geroep door de zaal. De dame wordt op een stoel gezet en ‘Vuelo Hacia el olvido’ ingestart. Dit toneelstukje duurt maar liefst 25 minuten.

Vervolgens pakt hij het zingen weer op en speelt verder. De nummers die Maluma zingt komen niet allemaal van Pretty Boy, Dirty Boy. Hij lijkt er zich makkelijk vanaf te maken door de ingewikkelde nummers niet te kiezen. We tellen 7/8 nummers die hij speelt van dit album (tracklist: 16 nummers). Hij zingt, Vente Pa Ca (ft. Ricky Martin), een remix van Bicicleta en doet de samenwerking Chantaje met Shakira. Zijn Braziliaanse achtergrondzangeres immiteert Shakira en doet dit erg sterk.

Hij stelt nog even zijn crewmembers voor, waarvan de drummer uit Bogotá er met kop en schouders bovenuit steekt. Daarna vertrekt hij even en komt de DJ vragen of het publiek morgen niet hoeft te werken. Dit moet lijken op een soort toegift. Maluma komt terug en zingt zijn laatste hits die veel stof deden opwaaien, Felices los 4 en Cuatro Babys. De show zou anderhalf uur duren, maar stopt wanneer het bijna 22.30 uur is.

Conclusie

Oordeel. Het publiek zag je bij vlagen genieten van de ambiance, zang en charme van de Paisa-zanger. Hij ziet er goed uit en dartelt na 10 shows met gemak over de dansvloer. Het licht en special effects waren sterk. Het geluid daarentegen liet soms wat te wensen over. Wat blijft hangen is dat hij relatief weinig heeft gezongen en regelmatig de snelheid uit de show haalde. Netto zal de zanger misschien krap een uurtje hebben gezongen. Zijn eerste kennismaking met Nederland was niet heel positief. We moeten eerlijk constateren dat het helaas een teleurstellende avond met trage show is geworden. Hopelijk trekt hij leer uit shows van artiesten die wat treden hoger staan, qua snelheid van een show geven, zoals Daddy Yankee, maar zeker ook zijn Colombiaanse collega, J Balvin.

Bekijk onze beelden

Mobiele versie afsluiten