Site pictogram Colombiaans.nl

Review boek De Pizarro’s

Review boek De Pizarro's
globalsoccershop

In het boek De Pizarro’s wordt een inkijk gegeven in het Colombia van honderden jaren geleden tot nu. Schrijver Robert Friele spreekt met veel Colombianen en heeft met De Pizarro’s een mooi boek geschreven die verschillende verhalen vertelt over de bekende familie Pizarro in Colombia. Ik mocht het boek namens Colombiaans.nl ontvangen en hier mijn oordeel over vellen.

Caramba!

Als we het boek ontvangen, schrikken we. Caramba, wat is het dik! Netto 466 pagina’s Colombia pur sang. Nooit eerder hadden we een Colombiaans-gerelateerd boek dat zo dik is. Later tijdens het gesprek met schrijver Robert Jan Friele zal blijken waarom het boek zo dik is. De podcast (ColombiCast deel 2) kun je hier beluisteren. Het boek is opgedeeld in drie delen (drie tijden): 1915 tot 1970, 1970 tot 1995 en 1995 tot 2019.

Waar gaat het over?

Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia. Dat is de slogan van het boek die de lading (kort door de bocht wel dekt). Er is erg veel tijd, liefde en energie gestoken om het boek van de grond te krijgen. Want laten we gelijk met de deur in huis vallen: De onderwerpen zijn niet mals en in Colombia geldt bij pijnlijke zoals we eerder leerden uit het boek van Karin Anema, onderwerpen maar één wet: De Wet van de Stilte. Het boek gaat niet specifiek over één onderwerp maar over alle onderwerpen die Colombia het land maken die het uiteindelijk is geworden; met een lach en een traan.

Achtergebleven stuk land

Het verhaal begint vele jaren geleden ‘toen Colombia nog een achtergebleven stuk land was met 10.000 inwoners, twee steden en op de koffieexport na, geen contact had met de buitenwereld‘. Zo gaat het verhaal van start over de Pizarro’s. Een familie van advocaten, priesters en militairen. Echte rijkdom hadden de Pizarro’s nooit gekend, maar echte armoede nog minder.

Het boek neemt je mee naar de verhalen van generaties Pizarro’s die ieder hun eigen verhaal hebben over zichzelf en over het Colombia van hun tijd. In de jaren ’40 begint het verhaal van de Pizarro’s en dat gaat over naar het verhaal van hun kinderen. Deze verhalen zijn mooi en beeldend geschreven. Je waant je in het Colombia van die tijd en kunt je bijna niet voorstellen dat de familie Pizarro zoveel heeft meegemaakt. Wat zou jij doen als je vier kinderen krijgt en drie daarvan gaan bij de guerilleros? Andere Pizarro’s gaan de politiek in om hun standpunt op een beschaafde manier over te kunnen brengen.

Het wordt nooit saai en is altijd verrassend. We kunnen er niet teveel over zeggen omdat het simpelweg te veel verhalen zijn en er zoveel gebeurt in deze familiekroniek. Wel kunnen we je garanderen dat je na het lezen van het boek echt een inzage hebt gekregen in Colombia en hoe het zo is geworden.

Eindoordeel

Ik vond het boek ontzettend leuk om te lezen omdat ik van de historie van Colombia houd. Het is duidelijk dat Robert Jan Friele lang onderzoek heeft gedaan en veel van de familieleden heeft gesproken om het verhaal van de Pizarro’s en Colombia te vertellen. Dat je van alle Pizarro’s gaat houden lijkt een uitgemaakte zaak, maar dat je daarnaast ook nog veel leert over de historie van het land is voor ons als Colombia-liefhebbers een dikke vette kers op de taart.

Als we Robert Jan spreken is hij verheugd om mede te delen dat het boek zojuist een herdruk heeft gehaald. Een ontzettende mooie mijlpaal. Het boek is geschreven en ontstaan door familiebrieven, vrijgegeven CIA-documenten en verhalen. De Pizarro’s door Robert Jan Friele is nu verkrijgbaar bij Bol.com. Als Colombia-liefhebber kun je dit boek niet laten liggen en is leuk om te lezen.

Bestel direct

Bestel het boek hier bij Bol.com

ColombiCast 2

Beluister hieronder het interview dat wij hadden met schrijver Robert Jan Friele.

Bekijk hieronder de boektrailer

Over Luís Ernesto

Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa en drinkt graag jugo de lulo.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Mobiele versie afsluiten