Reis je binnenkort naar Colombia? Let dan op het Zikavirus!
We hebben er al wat aandacht aanbesteed maar krijgen toch nog vragen binnen. Met dit artikel weet je gelijk waar je aan toe bent.
Ok, dit zijn de feiten: Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken, dat hoeft dus niet. Het virus wordt verspreid door zogenoemde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er bestaat geen tegengif of vaccin. In de oorspong gaan de symptomen en ziekte vanzelf over. Voor mannen en vrouwen kunnen we stellen dat een infectie van het Zikavirus NIET schadelijk is. Dessalniettemin kan het WEL schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind.
Het zikavirus is in Nederland sinds mei 2015 bekend, maar dan als nieuwsitem op televisie. In mei 2015 werd bekend dat er een zikavirusuitbraak zich voltrok in Brazilië. Deze uitbraak verspreidde zich vervolgens door verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika. In november 2015 komen er aanwijzigingen naar buiten dat het zikavirus serieuze schade aan de hersenen van het ongeboren kind kan veroorzaken. Sinds november 2015 geldt er daarom een aangepast reisadvies voor zwangere vrouwen.
GEEN INFECTIES ZIKAVIRUS IN NEDERLAND
Je hoeft niet bang te zijn dat het zikavirus in Nederland zal uitbreken. Deze muggen die de ziekte verspreiden gedijen onder tropische omstandigheden. De steekmuggen komen hier dus niet voor. De infectie in Nederland is alleen vastgesteld bij mensen die deze in het buitenland hebben opgelopen. De officiële teller staat nu op 19 reizigers. Deze zijn dan specifiek in Suriname besmet. Overigens is vorige week een speciaal medisch team van het Rotterdams medisch centrum afgereisd naar Suriname om te helpen met het onderzoeken van het zikavirus.
Advies voor zwangere vrouwen die willen reizen naar Colombia
Het onderzoek naar het zikavirus is in volel gang. Het officiële advies voor zwangere vrouwen van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is daarom glashelder: zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden uit voorzorg geadviseerd om met een arts de noodzaak van de reis naar het gewenste reisgebied te bespreken en uitstel te overwegen. Reis dus als zwangere of vrouw met kinderwens niet af naar de risicogebieden van Colombia. Overigens, als je als ‘zwangere’ jouw vakantie annuleert vanwege het virus dan ontvang je jouw geld terug.
Ga je als zwangere vrouw toch naar Colombia, volg dan dit advies op!
Het kan zijn dat je jouw reis al hebt geboekt of de noodzaak hoog is om te gaan. Volg daarom dit advies op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Ben je als zwangere in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om muggenbeten te voorkomen:
– Draag bedekkende kleding
– Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Zwangeren wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te vermijden. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCI-richtlijn Zikavirus en de LCR-folder DEET op reis.
– Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte.
– Zwangere vrouwen kunnen voorafgaand aan hun reis informatie inwinnen bij de reizigersadvisering van de GGD in hun regio of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog.
Meld eventuele reizen naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij een verloskundig zorgverlener, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door dengue- (knokkelkoorts), chikungunya- of zikavirus.
Wat is het risico voor het ongeboren kind?
Waneer de zwangere vrouw wordt gestoken en besmet wordt met het zikavirus dan wordt het virus via de placenta worden overgedragen naar het kind. Er zijn epidemiologische en virologische aanwijzingen voor een verband tussen zikavirusinfectie (waarschijnlijk vooral in het eerste trimester) en aangeboren hersenafwijkingen zoals microcefalie (afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is). Of deze afwijkingen daadwerkelijk door het zikavirus worden veroorzaakt wordt op dit moment onderzocht.
Mogelijke symptomen
– acute, maar meestal niet hoge koorts
– niet-etterige ontsteking van het oog (oogbindvlies-ontsteking)
– hoofdpijn
– gevoelloosheid
– spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
– huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
– en minder vaak hoofdpijn (met name achter de ogen), gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.
Wil je meer informatie, neem dan even contact op met het de GGD.