Site pictogram Colombiaans.nl

Rechterhand van Escobar, Popeye wil YouTube-ster worden

Rechterhand van Escobar, Popeye wil YouTube-ster worden
globalsoccershop

Hij was de rechterhand van wijlen Pablo Escobar. Hij moorde, plunderden en vernederde de Colombiaanse gemeenschap in de jaren ’80. John Jairo Vásquez alias Popeye is sinds een aantal jaren vrij maar leeft nog steeds in angst. ‘Ik schat de kans op 80% dat ik vermoord kan worden’.

Heel accuraat de tel bijgehouden heeft hij niet, maar Popeye claimt ongeveer 300 mensen te hebben vermoord en was daarnaast betrokken bij de dood van 3000 andere mensen. Toen Popeye besloot zich bij het Medellín kartel aan te sluiten was hij pas 17 jaar oud. Het kartel dat tijdens de jaren ’70 en ’80 echt groot was, had het complete wereldwijde cocaïnehandel in zijn macht.

Een jaar voordat El Patron dood werd geschoten op een dak in Medellín werd Popeye vastgezet en veroordeeld voor een gevangenisstraf van maar 30 jaar. Bizar genoeg werd hij veroordeeld voor het beramen van de moord op presidentskandidaat Luis Carlos Galán in 1990. Galán had toendertijd het volk beloofd, zodra hij president was, dat het afgelopen was met de moorden en drugshandel en dat iedere “zware crimineel” uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten. In ’89 werd Galán tijdens een speech in Bogotá doodgeschoten.

Nooit geheim gemaakt van de moorden

Popeye heeft er nooit een geheim van gemaakt vele moorden te hebben gepleegd. Hij schepte er zelfs over op en gaf de afgelopen jaren talloze interviews over het hoe, wie, wat of waar hij de moorden pleegde. De rechterhand van Escobar is 8 jaar eerder vrijgelaten vanwege ‘goed gedrag’. Dit omdat hij geen problemen maakte in de gevangenis en belastend bewijsmateriaal leverde waardoor andere zware boeven konden worden ingerekend.

Toch gerehabiliteerd?

Nou, dat zou je bijna zeggen. Ondertussen heeft hij in de afgelopen jaren zijn criminele leven aan de wilgen gehangen en was de biografie zijn laatste opsomming van misdaden. De rechten van zijn verhaal als rechterhand van Escobar wil hij verkopen aan de filmindustrie van Hollywood. Ook heeft hij meerdere diploma’s behaald. Daarnaast zocht hij vergiffenis van zijn slachtoffers.

Toekomstplannen

Toen hij uit de cel kwam in augustus 2014 wilde hij lezingen geven aan jongeren om op het rechte pad te blijven. Nu heeft hij de ambitie om de grootste YouTube-vlogger ter wereld te worden, een YouTube-ster zoals hij zelf zegt.

Bekijk hieronder zijn eerste opname voor zijn ‘vraag en antwoord’.

https://www.youtube.com/watch?v=N1oCosdYto8

Mobiele versie afsluiten