Site pictogram Colombiaans.nl

Paspoortperikelen deel 1: Rodrigo Van Rutte Delgado

nieuws uit colombia

Colombiaanse Paspoortperikelen




Een Colombiaans paspoort verkrijgen valt niet mee. Iedere geadopteerde heeft een eigen verhaal als het gaat om de vraag: “Hoe verkrijg ik een Colombiaans paspoort?” We spreken met Rodrigo, die eerder zijn adoptieverhaal deed in KRO’s Spoorloos en aan Colombiaans.nl zijn verhaal wil vertellen over hoe hij zijn Colombiaans paspoort verkreeg.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Rodrigo vertrok begin 2015 naar Colombia. In eerste instantie voor vakantie en zonder paspoortambities. Bij aankomst in Colombia begon het toch langzaam te kriebelen… Hij was tóch in Colombia en zat dus dicht bij het vuur. Vooraf had hij met andere geadopteerden al gesproken over het verkrijgen van een Colombiaans paspoort en hij besefte al vrij snel dat het niet heel gemakkelijk zou gaan worden.

Paspoortperikelen – Wie is…

Naam: Rodrigo Delgado
Geboortedatum: 14 Dec 1980
Colombiaans burger sinds: 03 Maart 2015

Hola Rodrigo, bedankt dat je jouw Colombiaanse paspoortperikelen met ons wilt delen. Laten we maar met de deur in huis vallen en bij het begin beginnen. Je kwam aan in Colombia en toen?

Ja, het begon gelijk te kriebelen. Terwijl ik vooraf zoiets had van ‘we zien wel.’ In Colombia heb ik een aantal vrienden waarmee ik optrok en die voor mij speciaal tijd vrijmaakten. Deze Colombiaanse vrienden heb ik leren kennen in Nederland. Zij wonen namelijk in beide landen. Met één van die vrienden, een meisje, had ik een goede klik. Zij stelde mij verschillende vragen over Colombia. ‘wat vind je van Colombia? Zou je er willen wonen?’ Dat soort vragen. Ik legde uit dat Colombia mij als persoon blij maakt.

De vriendelijkheid van de mensen, de cultuur en de natuur. Ik vertelde haar dat ik zelfs wel ‘iets’ zou willen doen in Colombia, in de vorm van een bedrijf starten. Ik ben van origine erg ondernemend en vind Colombia net zoals veel bedrijven op dit moment, de juiste plaats om een bedrijf te starten vanwege de economische opmars en werkinstelling van de mensen. Ik was geïnteresseerd in de mogelijkheden die het land mij eventueel kon bieden, maar dan wilde ik wel dat alle randvoorwaarden aanwezig zouden zijn om hierbij een stap in de juiste richting te zetten.

Wat bedoel je daar precies mee?
Nou ja, als ik in Colombia een bedrijf wil starten moet ik hier regelmatig aanwezig zijn en wil ik niet vastzitten aan de 3-maanden-termijn. Dus zou ik ook een Colombiaans paspoort aan willen vragen. Met dit in het achterhoofd begon het verlangen naar een Colombiaanse identiteit echt te groeien. Daarnaast waren andere voorwaarden zoals het spreken van talen ook belangrijk voor mij. Gelukkig spreek ik naast Nederlands ook Engels en Spaans, dus dat zat wel goed.




Hoe legde je jouw verlangen naar een Colombiaanse identiteit uit naar jouw vriendin?

Ik vertelde haar dat ik graag een Colombiaans paspoort wilde maar dat ik niet wist of ik hiervoor wel in aanmerking zou komen met mijn aparte adoptieverhaal.

Ze vroeg: ‘waarom niet?’ Ik maakte haar duidelijk dat toen ik naar Nederland kwam ik 2 maanden oud was. En dat de notaris niet heel secuur was met het juist invullen van mijn gegevens, dus ik miste gegevens of deze waren niet juist. Rond 1980 was men niet heel secuur met het invullen van gegevens van het adoptiekind. Men dacht vaak:’dit kind vertrekt naar een rijk land en komt toch nooit meer terug.’ En ja, ook in die tijd was tijd, geld waard. Gelukkig komen deze taferelen al lang niet meer voor maar in het verleden was de administratie tenenkrommend slecht.

Juistheid van adoptieadministratie

Het is een feit dat sommige notarissen niet secuur waren met de gegevens van baby’s die afgestaan werden naar een ander land. De notarissen verzonnen hierbij vaak zelf de namen en de geboortedata. Deze geboortedata was dan vaak 1 of op de 25e van maand ‘X’.

Colombia is in begin jaren ’90 bureaucratischer geworden, en dat is in het geval van adoptieadministratie een goed teken. Gegevens van het adoptiekind beschikken nu over een hogere ‘juistheidpercentage’ dan voorheen.

Maar als jouw adoptiegegevens van toen niet juist waren, hoe heb je dat dan aangepakt?
In het begin had ik hier moeite mee en liet me eigenlijk een beetje bang maken door wat ik hier hoorde. Ik dacht altijd dat ik problemen zou krijgen als ik een Colombiaanse identiteit wilde aanvragen omdat de gegevens die van mij bestaan in Colombia niet overeenkomt met de gegevens hier in Nederland. Doordat ik zo nieuwsgierig was heb ik toch een manier gezocht om te kijken wat mogelijk is. Ik heb toen informatie opgevraagd van het kindertehuis waar ik even heb gezeten. Mochten zij informatie over je hebben, dan kun je in ieder geval aantonen dat er bij de notarisadministratie iets verkeerd is gegaan.

En was men bij jouw Colombiaanse identiteitsaanvraag geïnteresseerd in jouw Nederlandse documenten?
Nee, totaal niet. Dat was voor mezelf ook een behoorlijke nieuwe mindset. Het enige dat ik nodig had was mijn afstandsverklaring, geboortecertificaat (Registro Nacimiento) en wat pasfoto’s op Colombiaans formaat.




En toen?
Met deze documenten, foto’s en vriendin ben ik naar het notariskantoor gegaan. Je hebt er nogal wat in Bogotá, maar de mijne was 013. Daarnaast nam ik voor de zekerheid mijn vliegticket van de terugreis mee om spoed achter de procedure te kunnen zetten. In het notariskantoor was het heel druk dus we werden toen even naar een ander kantoor gestuurd. We legden hier het verhaal uit aan de vrouw achter de balie, ze begreep het en werkte goed mee.

De vrouw stelde nog een aantal vragen zoals ‘hoe oud was je toen je Colombia verliet?’ Ik vertelde haar dat ik 2 maanden oud was in 1980. Hierna begreep de vrouw het nog beter vanwege de wet die een aantal jaren later werd ingevoerd dat ieder kind dat Colombia verlaat en ooit terugkomt zich de Colombiaanse identiteit moet aanvragen. Deze wet werd, meen ik, ingevoerd vanaf 1985, dus gold toen (in 1981) nog niet voor mij.

Duurde dit al met al lang?
Ja, je moet wat geduld hebben. Hierna ging de vrouw mijn gegevens verwerken. Ik moest foto’s laten maken en kreeg mijn ’tijdelijke cedula’. Als ik over een jaartje weer terug zou komen naar Colombia zou mijn definitieve cedula klaarliggen. Dit duurde al met al ongeveer een uur of 5.

En was een ’tijdelijke cedula’ genoeg voor jouw gemoedsrust?
Nee, haha. Ik ging naar een internetcafe om een Colombiaans paspoort aan te vragen en kreeg een link van de website waar iedereen in Colombia zijn of haar paspoort moet aanvragen. Maar omdat ik natuurlijk geen vast huisadres heb kwam ik niet verder omdat men informatie vroeg over een oud Colombiaans paspoort. Die info had ik uiteraard niet, dus kon niet verder.

Dus je moest terug naar het kantoor?
Ja, en we zagen al dat hier een heel lange rij stond. We zijn zo brutaal geweest om te vragen of we voorrang mochten krijgen omdat ik weinig tijd had in Colombia. Na alles uitgelegd te hebben kreeg ik gelukkig voorrang. Bij de baliejuffrouw moest ik nogmaals foto’s maken en een digitale vingerafdruk laten maken. Toen moest ik wachten tot ik werd afgeroepen om mijn paspoort op te halen. Normaal duurt dit proces een maand, maar nu kon ik hem de volgende dag afhalen!

Werd je de volgende dag zingend wakker?
Ja, ik kon mijn paspoort afhalen en had hier zin in! Maar het regende werkelijk pijpenstelen. Nu snap ik waarom die stoepjes zo hoog zijn. Ik kwam kletsnat aan in het kantoor. Ik werd afgeroepen en kreeg eindelijk het befaamde paspoort in mijn handen en voelde me echt gelukkig. De baliejuffrouw was nog wel even nieuwsgierig naar mijn verhaal. Dit omdat ik niet perfect Spaans sprak maar toch mijn paspoort had verkregen. Ik legde het uit en ze begreep het volkomen.




Na ontvangst van jouw paspoort ging je proosten?
Nee, ik ging naar de bank om een bankrekening te openen. Aan de bankdirecteur, die graag Engels wilde praten, legde ik uit wat mijn bedoeling was en nu beschik ik dus ook over een Colombiaanse bankrekening. Om een bankrekening te openen heb je niet per se een huisadres nodig maar iemand die ‘garant’ voor je staat.

Bankzaken doen op z’n “Colombiaans”

Wil je als buitenlander of ‘nieuwe’ Colombiaan bankzaken doen of een hypotheek afsluiten dan moet je iemand hebben die garant voor je staat. Dit omdat je geen creditverleden in Colombia hebt en je voor de bank min of meer een ‘vreemde’ bent.

Hoe ervaar je het hebben van 2 paspoorten?
Ik voel me nu echt Colombiaans. Het idee dat ik nu vrij in Colombia mag werken en wonen maakt me erg blij. Eindelijk heb ik het voor elkaar gekregen! Ik vind het handig om 2 paspoorten te hebben. Als ik Nederland verlaat, laat ik het Nederlandse zien en kom ik aan in Colombia laat ik mijn Colombiaanse paspoort zien. Ik voel me nu bewuster een onderdeel van Colombia en heb meer zelfvertrouwen.

Heb je op jouw nieuw verworven paspoort nog iets met jouw gegevens gedaan?
Nou in Colombia heb ik mijn Colombiaanse naam aangehouden die ik eigenlijk heb. In Colombia heet ik dus nu Rodrigo Delgado.

Tot slot


Heb je nog tips voor andere Colombiaans geadopteerden die ook een Colombiaans paspoort willen?

Als ik een tip moet geven voor Colombiaans geadopteerden die echt een Colombiaans paspoort willen: regel dit dan ten eerste in Colombia. Dit lijkt veel tijd te kosten en is misschien ook wel zo, maar het duurt daar uiteindelijk korter en is veel goedkoper. Vraag je daarnaast goed af: ‘Waarom wil je een Colombiaans paspoort?’ ‘Is het trots? Of gewoon voor de heb?’ Als je jouw eigen persoonlijke reden hebt, ben je er meer op gebrand dit doel, een Colombiaans paspoort, te verkrijgen. Als het kan, regel het dan in Colombia.

Je doet er leuke contacten op en je draait mee in het Colombiaanse leven in dit bureaucratische onderdeel. Als je het in Colombia gaat regelen, neem hiervoor dan de tijd. Er zijn meer klanten en de werkdruk is hoger, realiseer je dat. Als je het echt wil, dan gaat het je lukken ook! Stel je open, neem de tijd en geniet ervan! Alleen dan is een Colombiaans paspoort verkrijgen pas echt leuk!

Ik heb nog geen Colombiaans paspoort, krijg ik nu problemen aan de grens van Colombia?

Het is een beetje vreemd om te zeggen, maar het ligt er net aan hoe de ‘pet staat van de immigratiedienst’. Wij van Colombiaans.nl hebben verhalen gehoord waarbij geadopteerden moeilijk deden of het personeel afsnauwden en hierdoor moeilijkheden kregen. Zij ontvingen een boete van tussen de 130 – 160 euro. Let hier dus heel heel goed op.

Wat moet ik dan doen? Leg jouw situatie uit en blijf als een acteur vriendelijk lachen, ook al heb je net een reis van minimaal 11 uur achter de rug. Deze horde is immers het laatste voordat je definitief het land binnen mag treden. Gaan ze het toch over een boete hebben, leg dan uit dat je juist naar Colombia komt om jouw ‘paspoortperikelen’ te regelen. Ookal doe je dat misschien juist niet…

Ik heb wel een Colombiaans paspoort, welke moet ik laten zien?

Maak het niet moeilijker dan nodig. Bij het verlaten van Nederland laat je jouw Nederlandse paspoort zien. Bij het binnentreden van Colombia laat je jouw Colombiaanse paspoort zien. Vertrek je uit Colombia laat je weer netjes jouw Colombiaanse paspoort zien.

Land je weer in Nederland, dan laat je bij de douane weer jouw Nederlandse paspoort zien. Niets aan het handje. Wil je jouw Nederlandse paspoort laten zien bij de Colombiaanse immigratiedienst en ziet men jouw geboorteplaats met de kennis van jouw Colombiaanse paspoort kun je zelfs in problemen komen door een boete en lastige vragen te krijgen.

INFORMATIE:
* Lees meer over het verkrijgen van een Colombiaanse identiteit en informatie van Colombiaanse ambassade en Colombiaans consulaat in Nederland.
* Voor meer informatie bekijk de website van het Cancillería »

Mobiele versie afsluiten