We schreven het al een jaar geleden, maar sindsdien lijkt er weinig verandert. Daar waar de nijlpaarden van Pablo Escobar zich eerst veelvuldig voortplantte en de natuur in vallei Rio Magdalena aantastte, zijn er nu een aantal naar Puerto Triunfo vertrokken om eten te zoeken maar zijn ze sindsdien niet meer teruggekeerd. De door droogte getroffen gebied waar zij eerst woonde vormde een bedreiging voor de gefrustreerde nijlpaarden die tevergeefs probeerden te zoeken naar eten. Zij trokken naar Puerto Triunfo en vonden daar hun eten en drinken. Sindsdien voelden zij zich niet meer geroepen terug te keren naar hun oorspronkelijke leefomgeving.
De ‘hippos’ van Escobar zijn ‘hot’. Er schijnt op dit moment zelfs een documentaire opgenomen te worden over het leven van de nijlpaarden. Discovery Channel beschrijft hierin het leven van de dieren van Pablo Escobar die leefden op Haciënda Napoles. Sinds 2007 is dit landgoed overigens een commercieel uitgebuit pretpark geworden. De makers van de documentaire zullen spreken met dierenartsen, drugsdeskundigen en zelfs met broer Roberto Escobar. Ook spreken zij met ecologen die al ernstige waarschuwingen uitte vanwege de bedreiging van de nijlpaarden voor mens en natuur.
De nijlpaarden stammen af van de oorspronkelijke nijlpaarden van Pablo Escobar. Escobar liet in de jaren ’80 veel Afrikaanse dieren importeren die op zijn landgoed Napoles leefden. Zo leefde er onder meer olifanten, zebra’s, giraffen en nijlpaarden op het landgoed. Na Escobar’s dood in ’93 werden de dieren zoveel mogelijk verspreid over diverse dierentuinen maar de drie vrouwtjes en mannetje niet. Zij ontsnapte van het landgoed en namen hun intrek in het vallei van Rio Magdalena. Ze plantte zich voort en vormen ondertussen een kleine kolonie van maar liefst meer dan 60 nijlpaarden.
Ondertussen probeert men met man en macht de dieren te verplaatsen maar wordt daarbij belemmert door de lokale bevolking. Deze vindt de dieren leuk. Een definitieve bestemming zoals remigratie naar Afrika is onmogelijk. Dit vanwege de de ziektes die ze dan met zich mee zouden nemen. Dierentuinen gaven in een eerder stadium ook al aan niet te ‘zitten wachten’ op de reusachtige dieren. Castreren vindt men daarnaast te risicovol, tijdrovend en gevaarlijk. Zelfs het Ministerie van Milieu weet ook niet wat het met de dieren aanmoet. Dit bijzondere verhaal over de nijlpaarden van Pablo Escobar wordt vast vervolgd.