Site pictogram Colombiaans.nl

Minister van Educatie en voormalig minister spreken over hun gay-relatie

Minister-van-Educatie-en-voormalig-minister-spreken-over-hun-gay-relatie
globalsoccershop

10 dagen geleden ging het schokkende nieuws de wereld over dat er in de Amerikaanse stad Orlando iemand doodleuk naar binnenliep en 50 homoseksuelen om het leven bracht met een geweer. De dodelijke schietpartij was daarmee gelijk de grootste ooit, uitgevoerd door een enkele schutter. De daad was uitgevoerd door iemand met een homofobie. In Colombia bestaat er ook nog steeds homofobie tegen relaties van hetzelfde geslacht. De huidige minister van Educatie Gina Parody en ex-minister Cecilia Álvarez spreken over hun relatie en over wat de schietpartij in Orlando met hun deed.

“Ja”, zegt Gina, “Ook in Colombia bestaat er nog steeds veel intolerantie als het gaat over relaties tussen gelijke sexen”. Minister van Educatie Gina Parody zei over de schietpartij in Orlando: “Ik geloofde het niet toen ik het bericht las. Ik moest het keer op keer opnieuw lezen, want begreep en geloofde het niet”. “Ik stuurde gelijk een bericht aan mijn partner Cecilia”.

Cecilia: “Het was ongelooflijk, zelfs mijn familie huilde toen zij het hoorde”. “Mijn familie vertelde me goed te zorgen voor Gina en uit te kijken”.

Gina zegt: “Het doet gewoon pijn te weten dat er nog steeds zoveel haat bestaat naar mensen die vallen op hetzelfde geslacht”. “Ook in Colombia, we hopen dat er zeer spoedig een einde komt aan de homofobie in Colombia en natuurlijk overal ter wereld”.

“Er bestaat een gezegde dat iedere extreme homofoob, zelf diepe liefdesgevoelens koestert voor hetzelfde geslacht”. “Ik weet niet of het zo is, maar bij die Amerikaanse schutter bleek het eens te meer waar te zijn”. “Hij leidde een dubbelleven en was opgevoed door met name zijn vader met het idee dat homofiel zijn, slecht was”. “Die vader had net de ‘pech’ dat zijn zoon op mannen viel”.

Minister van Educatie Gina Parody zegt veel moeite te hebben gehad om uit de kast te komen. “Mijn coming out was moeilijk. In het begin haatte ik mezelf, ik heb schaamte gekend en mezelf echt afgewezen gevoeld”. “Dat zijn moeilijke tijden die moed vergen, maar ook veel steun en begeleiding”. “Mijn vader en moeder wisten dat ik gay was en waren hierin altijd positief tegenover mij en steunden mij. Dat was werkelijk fantastisch en hielp mij enorm in het acceptatieproces”. “Daarbij kwam nog dat ik als persoon stil, gedisciplineerd en eerlijk ben, dus kon het niet goed voor me houden, en dat was ook niet de oplossing geweest”.

Ook ex-minister Cecelia Álvarez zegt over haar coming out: “Ja, ik vond het ook eng. Ik was bang afgewezen te worden”. “Maar gelukkig steunde ook mijn familie mij”. “In een interview is mijn ooit gevraagd of ik op vrouwen viel en ik antwoordde daar gewoon met volle overtuiging ‘Ja’ op”. “Ik deed dat omdat ik vond dat ik de verplichting had om toen als ambtenaar de waarheid te spreken en daar sta ik nog steeds achter”. “En gelukkig gingen de media hier respectvol mee om”.

Cecilia zegt ook blij te zijn met het statement dat president Santos uitsprak over homofilie en tolerantie. “Die boodschap over tolerantie was zeer goed getimed en was hard nodig in het conservatieve Colombia”.

Minister van Educatie Gina Parody sluit af met: “Het belangrijkste is dat de mensen die hun coming out nog moeten krijgen zich niet meer hoeven te verstoppen of zich hoeven te schamen. Geen leugens meer. Mensen komen al oog in oog te staan met zichzelf. Een hoog aantal hiervan pleegt zelfs zelfmoord, ontwikkelt een dubbelleven of leeft in angst. Dat mag en kan niet”.

Cecilia sluit ook af met: “Bekende artiesten, acteurs en vooral politici zouden een statement moeten maken over homoseksualiteit net zoals Santos heeft gedaan”. “En niet zoals Uribe het deed, of eigenlijk, niet deed”. “Er zijn nog steeds belangrijk publieke figuren in het land die vinden dan homoseksualiteit fout is, Uribe was hier één van”.

Mobiele versie afsluiten