Site pictogram Colombiaans.nl

Mijnwerkstaking Colombiaanse dorpen levert na maand maar liefst 3 doden op

globalsoccershop

In de plaatsen Segovia en Remedios zijn er al langer dan een maand mijnwerkersstakingen gaande. Door de oneerlijke regulering van de goudhandel door de regering, hebben de lokale mijnwerkers, die hier van afhankelijk zijn, veel moeite gehad om rond te kunnen komen doordat de goudmarkt overgenomen wordt door de Multinational Gran Colombia Gold.

Door de regels en richtlijnen die de regering heeft ingesteld maken de traditionele mijnwerkers geen kans tegen de multinationals. De mijnwerkers hebben afgesproken dat de staking voor een onbepaalde tijd is. Dit net zo lang tot dat de regering de handels- en arbeidsomstandigheden verbeterd. Ondanks de vredig lopende staking, zijn de twee dorpjes Segovia en Remedios gemilitariseerd. De inwoners leven met angst voor de terreur van de ESMAD die hun aanvalt. Ze schieten met traangas in- en buiten hun woningen. De politie schiet ondertussen zelfs op demonstranten en gebruikt hun huis als schuil- en briefingplaats.

Er zijn 3 doden gevallen en tientallen gewonden. Ook de handel, schoollessen en andere activiteiten worden aangetast door de aanwezigheid van de politie. De multinational Gran Colombia Gold, heeft de Colombiaanse staat ondertussen aangeklaagd voor 700 miljoen dollar omdat ze mijnwerkers in een andere plaatsje, Marmato, niet hadden weggejaagd. Gran Colombia Gold heeft in 2016 voor maar liefst 115 duizend onzen goud gemijnd in Colombia.

Mobiele versie afsluiten