Site pictogram Colombiaans.nl

Mijn 5 dagen bij de Arhuaco

Colombiaanse stam Arhuaco
globalsoccershop

Mijn naam is Merlijn en heb zojuist 5 dagen doorgebracht bij de Colombiaanse inheemse stam, de Arhuaco. Dit omdat ik meer te weten wilde komen over hun cultuur en over de kinderen die niet naar school kunnen. Ik wilde ook hen helpen met Engels en rekenen. Het werd een avontuur die tijdens mijn 5 maanden-durende reis het meeste indruk heeft gemaakt.
Door: Merlijn Bredius

De Arhuaco familie bij wie ik mocht overnachten, waren extreem lieve, warme en bijzondere mensen. We sliepen elke nacht met zijn vijftienen (!) in twee hutten. Zoals je kan verwachten van een inheemse stam, was er geen elektriciteit, wc of douche. Alle honden, katten, kippen en varkentjes leefden direct naast de familie, zowel in als rondom de hut. Daar was namelijk al het eten.

De 4 kinderen van de vader, genaamd Bunkwaney Makú, kunnen niet naar school. Ze moeten van jongs af aan al helpen met koken, schoonmaken en werken in de tuin. Ze waren dan ook extreem enthousiast om nieuwe dingen te leren: lezen, schrijven en rekenen. Ik heb geprobeerd de kinderen zo veel mogelijk uit te leggen hoe ze zelfstandig verder kunnen leren. Gezien hun nieuwsgierigheid en enthousiasme, ben ik ervan overtuigd dat ze dagelijks minstens een aantal uur zullen gaan studeren ?.

De cultuur van de Arhuaco

De cultuur van de Arhuaco is erg uniek. Het is een erg rustig, passief en vredig volk. Zo kennen ze bijvoorbeeld geen vorm van vechten of schreeuwen. Verder staan ze volledig in contact met de natuur. Ze geloven dat alles met elkaar verbonden is in vorm van energie en hechten enorm veel waarde aan de sterren, bergen en rivieren. Ze luisteren en voelen de energie van hun omgeving om antwoord te krijgen op belangrijke levensvragen. De stam heeft een hele diepegaande manier van denken over hun filosofie en ze studeren jaren om een ‘mamo’ of ‘wijze’ te worden.


De Arhuaco voelen dat de wereld momenteel uit balans raakt omdat de mens te weinig rekening houdt met de natuur. Het is hun doel om deze balans te herstellen vanuit hun heilige gebergte, de Siërra Nevada.


Ik vond het erg speciaal om te zien dat het volk een erg vredige, gelukkige en positieve levensinstelling heeft. Ondanks dat ze bijna niks hebben om van te leven en hun leefomstandigheden er niet op vooruit gaan. Ik denk dat dit een mindset is waar we veel van kunnen leren in onze materialistische wereld.

De Arhuacos zijn bezig met de opbouw van hun cultuur sinds de Spaanse kolonisatie. Tijdens de kolonisatie verloren ze namelijk een groot deel van hun rijkdommen, informatie en land. Ze zijn alleen totaal disconnected van de maatschappij en hebben geen inkomen om hun stam te verbeteren.

Aantasting van leefomgeving

Ook krijgen ze problemen door het ongegeneerde toerisme. Zo raakt hun grond vervuild met plastic en zien vele toeristen hun heilige plekken als attracties (Minca, Lost city track, Tayrona National Park). De Arhuaco willen leven in isolement en verlaten daardoor de toeristische trekpleisters waar de natuur en hun heilige plekken beschadigd raken.

Help jij mee?

Om te helpen met de opbouw van de cultuur heb ik daarom een crowdfund opgericht. We hebben de plannen voor de toekomst van de stam uitgeschreven. Het gedoneerde geld zal voor de volgende doelen gebruikt worden:

– De bouw van een nieuwe hut voor de volgende generaties
– Educatie: het kopen van schoolmateriaal om te leren (lezen, schrijven, tellen, enz.)
– De verbetering van hun leefsituatie en tegelijkertijd hun traditionele lifestyle en cultuur behouden.


Deze plannen zijn voor het eerst ook uitgeschreven op papier met de handtekeningen van alle familieleden. Over drie maanden komen ze weer met zijn allen bijeen om de toekomst van de komende generaties te bespreken.


Om deze ontzettend lieve en speciale mensen te helpen met het opbouwen van cultuur doneer ik zelf 100 euro. Ik hoop nog meer op te kunnen halen met de Crowdfund om de dromen voor de toekomende generaties van de Arhuaco waar te kunnen maken.

Alle hulp is welkom! Ik word momenteel gezien als de Nederlandse uitbreiding van de stam en daar horen alle lieve mensen die ik ken en vertrouw ook bij ?♥️

Ik wil de familie en de tribe zo veel mogelijk helpen bij de opbouw van hun cultuur en hoop dat jullie hier ook zo over denken :)

Hoe kun je helpen?

De link naar de crowdfundingwebsite maakt gebruik van een 5% transmission fee, dus je kan het bedrag ook direct naar mij overmaken (als je me vertrouwt ?), dan zorg ik ervoor dat het bij de stam terecht komt :)!

Mijn bankrekening:
NL 76 INGB 0655647066

Link naar crowdfund:

Klik hier voor de link naar de crowdfuningactie.

Oh, dan nog iets. Als je naar Colombia komt, kun je ze natuurlijk ook persoonlijk gaan helpen! Stuur mij een privébericht als je interesse hebt om ze te bezoeken. Dat is pas echt ‘off the beaten track’ en gegarandeerd een hele unieke ervaring :)

Liefs en groetjes,

Merlijn

Meer info Arhuaco: Website Wikipedia

Meer over Merlijn:
Merlijn behaalde vorig jaar zijn VWO-diploma en besloot om een tussenjaar te nemen. Volgens hem de beste beslissing die hij kon maken. Hij wilde op avontuur en ging op reis door Colombia om Spaans te leren. Hij koos voor Colombia omdat hij hoorde van veel mensen dat het een leuk land is. Wanneer hij deze week terugkeert in Nederland gaat Merlijn Beta-Gamma studeren aan de UvA in Amsterdam.

Foto’s Merlijn Bredius

Mobiele versie afsluiten