Site pictogram Colombiaans.nl

Machteloos Colombia laat Chili finale bereiken

james colombia
globalsoccershop

Het stormde in speelstad Chicago. Letterlijk, want het was net droog geworden toen de halve finale begon tussen Colombia en Chili. Geen Bacca maar Roger Martinez in de punt van de aanval. De winnaar van deze halve finale zal a.s. zondag aantreden tegen Argentinië in de finale in New Jersey. Colombia begon met de volgende opstelling: Ospina; Arias, Zapata, Murillo, Fabra; Sánchez, Torres; Cuadrado, James Rodríguez, Cardona; R. Martínez.

Na de volksliederen begint de wedstrijd. Wat meteen opvalt is dat er veel Chileense fans op het duel zijn afgekomen. Als de wedstrijd een paar minuten op gang is, wordt gelijk de tactiek van Colombia duidelijk. Ze laten het initiatief over aan Chili en proberen hierop te anticiperen met scherpe counters.

In de zevende minuut gaat Chili in de aanval en de bal wordt voorgezet en komt ongelukkig terecht op de teruggelopen Cuadrado. Het blijkt een voorzet want nummer 20, Aranguiz van Chili passeert Ospina. Eerst lijkt hij nog buitenspel te staan, maar de scheidsrechter beslist dat het een rechtmatig verkregen doelpunt is. Colombia lijkt totaal ontregelt als Chili de vroege voorsprong krijgt. En het wordt er niet beter van als in de 11e minuut Arias eenvoudig wordt uitgekapt door Sanchez en schiet. De bal raakt de paal en Fuenzalida van Chili kan de bal rustig intikken. Het wordt na dit doelpunt gelijk onvriendelijk. Cuadrado krijgt het aan de stok met de verdediging. Colombia speelt erg slordig.

Colombia wordt overlopen. Ja, dit is een tegenstander van een ander niveau dan de Verenigde Staten en Paraguay. Chili domineert de wedstrijd. Sanchez van Chili slalomt door de verdediging en raakt wederom de paal. Bijna alles wat Chili aanraakt verandert in goud op dit moment. Colombia valt aan. Carlos Sanchez van Colombia zet voor en Roger Martinez probeert de bal op het doel te koppen maar Chileense keeper Bravo wil de bal wegslaan, dat lukt maar hij komt ongelukkig terecht en heeft last. Hij blijkt door te kunnen.

Colombia lijkt na 18 minuten de greep op de wedstrijd te krijgen. De spelers zijn rustiger aan de bal, passen de bal goed en er worden meer duels gewonnen van de Chilenen. Dat gezegdhebbende heeft Chili met veel bewegelijke mensen nog steeds veel afspeelmogelijkheden. De wedstrijd gaat op en neer. De duels worden harder. Colombia zet de toon door twee middenvelders zo aan te pakken waarvan er één gewisseld moet worden.

In de Copa America wordt er ook een wedstrijd gespeeld om de derde plaats, maar daar wil niemand nog aan denken. Colombia hoeft immers maar 1 doelpunt te maken om weer in de wedstrijd te komen. Samen met Fabra en Cuadrado zet James een aantal keren een gevaarlijke aanval op, komt tot een schot maar wordt nog niet heel gevaarlijk.

Het veld is moeilijk bespeelbaar vanwege de zware regenval. Regelmatig glijden er spelers uit en dit heeft duidelijk invloed op de wedstrijd. Colombia komt steeds beter in de wedstrijd en laat tijdens aanvallen vaker haar tanden zien. Gelukkig maar, want Colombia leek wel heel mat. Chili is een erg goede ploeg, maar het is ook een elftal dat totaal kan instorten. Colombia stond voor kwalificatie voor het WK 2014 ooit ook eens achter tegen Chili met 3-0. Colombia kwam terug tot 3-3 en de kwalificatie was een feit. Terug naar de wedstrijd zien we dat keeper Claudio Bravo van Chili een gele kaart krijgt in de 39e minuut voor tijdrekken.

De laatste minuten breken aan als Colombia een corner krijgt. Colombia begint aan zijn slotoffensief. Bravo krijgt veel schoten die hij moet verwerken en dat gaat maar net goed. Maar Colombia blijft opstomen en de eerste helft mag langer duren dan 45 minuten. Dit omdat Colombia nu zijn ware kracht laat zien, de afgelopen 10 minuten. De scheidsrechter fluit af na 48 minuten, het is rust.

Het lijkt erop dat de organisatie van de Copa America een mededeling doet. Er een “weather delay” wordt ingezet, wat erop neer komt dat de wedstrijd wordt uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. Tijdens de rust heeft men het over de slechte weersomstandigheden die eraan komen. Heftige regenbuien en er wordt zelfs over tornado’s gesproken.

Het begin van de tweede helft wordt steeds uitgesteld. Ondertussen lijkt het er even op dat de wedstrijd na anderhalf uur weer hervat wordt. We begrepen dat de wedstrijd een tijdje uitgesteld mag worden, maar als dit langer wordt dan 3 uren, dan dient deze opnieuw gespeeld te worden. Dat zou bij deze stand goed uitkomen.

Als de wedstrijd eindelijk zijn tweede helft begint, lijkt er niets veranderd. Chili gaat door en speelt een sterke tweede helft. Carlos Sánchez laat zich in de 58e minuut toch provoceren en krijgt zijn tweede gele kaart en mag gaan douchen. Hierdoor kon Colombia niet meer aanzetten om tot scoren te komen. Met een man meer blijft Chili uiteindelijk overeind en zal spelen in de finale. Einduitslag 0-2 voor Chili.

Colombia zal het a.s. zaterdag opnemen tegen de Verenigde Staten in de strijd om de derde plaats. De Copa America begon ook met deze wedstrijd. Hopelijk zal Colombia dan wel laten zien dat het in ieder geval een derde plek verdient.