Site pictogram Colombiaans.nl

De liberadores van Colombia in Nederland…

José de San Martin
globalsoccershop

Ja u leest het goed. De twee grote vrijheidsstrijders van de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd hebben ook in Nederland hun voetstappen gezet. Sebastián Francisco de Miranda is, naast dat hij diegene is die Colombia de huidige mooie vlag gaf, het brein achter de opstand tegen de Españoles. Hij vocht in vele oorlogen.

Zo ook tegen de Nederlanders in het Franse leger onder Napoleon. Hij veroverde voor de Fransen zelfs Roermond! Zijn daden waren groot zijn naam staat daardoor nu in het Parijse Arc de Triomphe gegraveerd.

Maar er was er nog een die bijna een belangrijke rol speelde In de Belgische opstand. Zijn naam was José de San Martin de enige libertador (bevrijder) waarvan er een foto is over gebleven. Hij bevrijdde vanuit Argentinië de ‘staten’ die we nu als Chili en Peru kennen. Op zijn oude dag verhuisde hij naar Brussel (dat toen nog bij de Nederland hoorde) en ging wonen op bruidsstraat 9 te Brussel.

Helaas voor hem brak toen de onafhankelijkheidsoorlog uit in België en polste voorzichtig de Brusselse burgemeester of hij het bevel van de rebellen niet op zich wilde nemen. Hij was een oude man en wilde eigenlijk rust waarna hij naar Frankrijk vluchtte en bij een vriend in Boulogne Sur Mer ging wonen waar hij uiteindelijk ook stierf. Dat huis is nu een museum en een bedevaartsplek voor Argentijnen en Chilenen.

foto Emaze

Mobiele versie afsluiten