Site pictogram Colombiaans.nl

In gesprek met… Raquel van Haver

In gesprek met… Raquel van Haver
globalsoccershop

In ‘In gesprek met…’ spreken we met mensen die iets bijzonders doen dat met Colombia te maken heeft. Vandaag spreken we met Raquel van Haver. Zij is kunstenaar en heeft sinds kort zelfs een eigen tentoonstelling in het Stedelijk Museum genaamd ‘Spirits of the Soil’.
Samenstelling: Luis Ernesto van Baren


Raquel is geboren in Bogotá en op jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Ze kwam op jonge leeftijd naar Nederland maar ontmoette haar biologische ouders nog nooit. ‘Het is er nog nooit van gekomen’, aldus Raquel. Na de kunstacademie in 2012 te hebben afgerond haalde ze haar bachelor in Fine Arts en Beeldende Kunst.

Zes zalen. Dat is hoeveel vertrouwen het Stedelijk Museum in haar heeft. Met Spirits of the Soil heeft Raquel van Haver haar eerste museale solotentoonstelling te pakken. De 30-jarige Raquel maakt volgens eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst. De motivatie van de schilderijen kwamen voort uit Raquel’s reizen naar onder andere Colombia, Zimbabwe, Cuba, Trinidad en Tobago en Londen. Deze inzichten maakte een mengelmoes van inzichten en dit besloot zij op het doek te brengen.

Hoe ben je ooit begonnen met kunst?

‘Als kind heb ik altijd getekend en geschilderd. Toen ik eenmaal op de kunstacademie zat wilde ik me focussen op het schilderen. In 2015 heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt en mijn baantjes opgezegd voor een carrière in de kunst’.

Wat voor baantjes waren dat?

‘Ik werkte als leraar en in de horeca’.

De Bogotaanse schildert haar werken op basis van haar reflecties op haar reizen naar Latijns-Amerika, de Caraïben en Afrika. Met haar werken benadrukt ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen. Dat van Haver talent heeft blijkt wel. Ze won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018.

Hoe wordt je geïnspireerd?

‘Ik word vooral door mijn directe omgeving geïnspireerd en de verhalen die ik tegen kom en die ik om me heen hoor. Tuurlijk is de inspiratie weleens minder, dan ga ik met vrienden lekker iets eten en drinken om te ontspannen.’

Hoe zorg je dat je geïnspireerd blijft?

‘Ik probeer altijd on the move te zijn, altijd bezig te zijn met mijn werk en altijd nieuwe dingen te leren en te doen. Het reizen in en uit mijn stad is dan ook altijd een heel belangrijk ding in mijn leven zowel professioneel als privé’.

Wat doe je naast de kunst?

‘Ik vind het heerlijk om met familie en vrienden mijn tijd door te brengen. Maar ik moet toegeven dat ik veel aan het werk ben. Dit is voor mij ook een vrijetijdsbesteding’.

Spirits of the Soil is een serie monumentale schilderijen die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Mocht je de tentoonstelling bezoeken dan kun je het schilderij ‘We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night’ niet missen. Deze is maar liefst 4×9(!) meter.

Heb je al veel gezien van Colombia?

‘Jazeker! Ik kan niet wachten om weer te gaan. Dit jaar staat er weer een reis naar Colombia op de planning. Deze reis zal voornamelijk in het teken staan van werk, maar ik ga nu ook een aantal plekken zien die ik niet zo snel zou bezoeken als ik een toerist was. Maar natuurlijk ga ik ook voor mijn plezier. Het is ideaal deze twee te kunnen combineren’.

Wat voor wensen heb je in de toekomst?

‘Ik wil groeien. Dit als individu en als kunstenaar’

Meer informatie

Raquel’s Spirits of the Soil is te zien van 25 november 2018 tot en met 7 april 2019.
Plan jouw bezoek aan het Stedelijk hier.

Het Stedelijk Museum kun je vinden aan het volgende adres:
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Google-maps

Lees meer

– Colombiaans.nl in gesprek met…Maite Hontelé
– In gesprek met… Jan-Willem van Bokhoven
– Raquel van Haver – Spirits of the Soil

foto’s Martijn van Nieuwenhuyzen

Mobiele versie afsluiten