Site pictogram Colombiaans.nl

Het zika-virus in Colombia belicht

colombiaanse demonstraties
globalsoccershop

Foto Nelson Almeida / AFP

Het zika-virus in Colombia belicht

Ben je zwanger en wil je naar Colombia afreizen… wijzig dan even jouw plannen…

Nu even geen leuk nieuws afkomstig uit Zuid-Amerika. Want zojuist is er het zika-virus in Colombia uitgebroken. De kenmerken van het virus zijn onder meer oogontsteking, gewrichtspijn, huiduitslag en koorts. In Colombia zijn er ondertussen 11.600 mensen besmet met dit virus waaronder maar liefst 459 zwangere vrouwen.

Het virus schijnt niet gevaarlijk te zijn voor volwassenen maar kan mogelijk wel tot een geboorteafwijking leiden bij baby’s van zwangere vrouwen. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC maakte dit afgelopen zaterdagnacht bekend en raad af om de volgende landen te bereizen als je zwanger bent: Mexico, Haïti, Brazilië, Martinique, Puerto Rico en Suriname. Colombia staat er niet expliciet bij vermeld maar men waarschuwt voor heel Latijns-Amerika en de Cariben.

Waar komt het virus vandaan?

Het zika-virus werd voor het eerst ontdekt in Oeganda vorige eeuw. Het virus wordt overgedragen door muggen. Wetenschapers vermoeden dat het virus de baarmoeder besmet. Baby’s die geboren werden hadden bij de geboorte te kleine schedels waardoor zij hersenbeschadiging opliepen.

De naam van het zika-virus

De naam van de ziekte is te danken aan het Zikawoud in Oeganda. Het virus werd voor het eerst opgemerkt in 1947 bij een resusaap. Een jaar later werd het virus opnieuw gevonden, maar dan in een mug. In Brazilië overleden in 2015 29 baby’s als gevolg van de hersenafwijkingen. Eind 2015 riep de Surinaamse minister van Volksgezondheid zwangere vrouwen op om zich strikt te houden aan prenatale controles uit angst voor het oplopen van het zika-virus.

Tot slot: Dus let even goed op!

Mocht je naar Colombia afreizen de aankomende tijd, en ben je zwanger? Laat je dan even goed voorlichten door jouw lokale GGD waar je de inentingen haalt. We willen dit sterk benadrukken, want er bestaat geen vaccin voor het zika-virus in Colombia, of ergens anders.

Mobiele versie afsluiten