Site pictogram Colombiaans.nl

Het wonder van de vier vermiste kinderen in Colombia

vermiste kinderen in Colombia

Het raadsel van de vier vermiste kinderen in Colombia heeft de wereld weken in zijn greep gehouden. De jonge kinderen van 11 maanden, 4, 9 en 13 jaar oud overleefde na een vliegtuigcrash maar liefst 40 dagen in de jungle van Colombia.

De crash

Het vliegtuigje (eenmotorige Cessna propellervliegtuig) vloog op 1 mei over de amazone in Colombia. De vier kinderen Lesly, Soleiny, Tien en Cristin reisden naar San José del Guaviare. Het vliegtuigje verdween opeens van de radar en werd pas twee weken later op 16 mei gevonden. De piloot had motorproblemen gemeld maar konden uiteindelijk niet worden opgelost. In het vliegtuig zelf werden de lichamen gevonden van drie volwassenen maar van de kinderen ontbrak ieder spoor.

Hulptroepen werden op touw gezet en zelfs vanuit Nederland kwam er een hulpploeg in actie om de kinderen te vinden. Onder andere 150 soldaten werden eropuit gestuurd met honden.Ook tientallen inheemse vrijwilligers sloten zich aan bij de zoektocht. Er waren sporen gevonden die erop duiden dat de kinderen nog in leven waren. De zoektocht duurde maar liefst 40 dagen en ondertussen werd er door verschillende speurneuzen steeds weer nieuwe sporen gevonden van de kinderen. Uiteindelijk werden de kinderen afgelopen vrijdag levend en wel gevonden.

Zoektocht

De kinderen werden gevonden met als bagage, twee tassen met wat kleren, een handdoek, twee telefoons, een zaklamp en een flesje frisdrank. Volgens Guerrero, een van de zoekers, gebruikte de kinderen het flesje om water in te doen om te drinken. Daarnaast aten ze fariña (cassavemeel) om te overleven.

Maar toen de meel opraakte aten de kinderen zaadjes en fruit uit de jungle zoals hun moeder hun dat had geleerd. De moeder had de kinderen sowieso geleerd hoe zij moesten overleven in de jungle. De zoektocht is gedaan door zowel inheemse mensen als militairen die het gebied kennen.

Het wonder van de vermiste kinderen in Colombia

Het mag ondertussen een wonder genoemd worden. De kinderen werden op zo’n 5 kilometer van de crash gevonden De jongste vierde haar eerste verjaardag in de jungle. De kinderen die een inheemse achtergrond hebben (Huitoto), zijn getraind om te overleven in de jungle maar hadden volgens Guerrero wel honger toen ze gevonden werden.

Dat bevestigt ook Humberto Hinestrosa van Rescue International. “Voor kinderen is dit hun speelterrein, zij kennen het leven in de jungle en zijn gewend om voedsel te vinden en hun moeder te helpen met dagelijkse klusjes”, aldus Hinestrosa. “Vooral de 13-jarige Lesly heeft een belangrijke sleutelrol gespeeld. Zij wist welke fruitsoorten je kunt eten en welke giftig zijn. Ook kan zij jagen en vissen. Zij hielp haar moeder altijd en is een echte krijger, aldus de oma van de vier kinderen.

De 13-jarige Lesley vertelde dat haar moeder nog leefde na de vliegtuig-crash en heeft verteld aan de kinderen wat zij moesten doen. De moeder moest uiteindelijk na 4 dagen het leven laten. “Voor de kinderen had de redding niet later moeten komen”, zegt generaal Sánchez die de leiding had over de zoektocht. “De kinderen waren uitgedroogd en ernstig verzwakt en konden niet zelfstandig een vrucht pakken om te eten of water te drinken”, aldus de generaal.

Slot

De kinderen worden op dit moment gevoed en slapen in een militair ziekenhuis in Bogotá. Tante Damaris zei dat het, ondanks de insectenbeten, goed gaat met de kinderen. De kinderen lijden op dit moment aan uitdroging en worden aangesterkt met infusen. Daarnaast krijgen zij naast medische ook psychologische zorg. Ook president Gustavo Petro reageerde via Twitter blij.

Naast de succesvolle reddingsactie is er ook verdriet. De reddingshond Wilson die hielp bij de zoektocht is zoek geraakt en niet meer te vinden. Ook de kinderen hadden hier veel verdriet van en tekenden de tekening hieronder..

Mobiele versie afsluiten