Site pictogram Colombiaans.nl

ELN rekruteert in Venezuela

colombiaans leger doodt ELN leider colombiaans.nl
globalsoccershop

Ex-president Santos opende de gesprekken met de ELN. De nieuwe president Iván Duque is strenger en stugger in de onderhandelingen. Dat leidde de ELN tot wanhoop maar nam toch plaats achter de onderhandelingstafel in wederom Havanna. Tot de besprekingen per direct gestaakt werden voor een paar weken geleden. Reden van de staking was de autobom die afging bij een politieacademie in Bogotá. Hierbij kwamen tientallen mensen om en raakte er ook nog eens tientallen gewond. Inmiddels probeert de ELN steeds meer terrein en mensen te winnen. Als dit niet kan in Colombia dan maar bij de buren.

ICG

De International Crisis Group kwam recentelijk met een rapport naar buiten dat de linkse rebellen actief rekruteren in Venezuela. De ICG stelt dat de guerrilla banden heeft met Venezolaanse veiligheidstroepen en een bedreiging vormen voor de stabiliteit in de regio. Die banden gaan zo ver dat Maduro delen van Venezolaans grondgebied ter beschikking heeft gesteld aan de ELN. Interim-president Guaidó zegt het wat scherper ‘De ELN haalt in Venezuela goud uit de grond en met deze inkomsten kopen ze wapens waarmee zij in Colombia aanslagen plegen’.

Nadrukkelijke waarschuwing voor interventie

Het ICG raadt op dit moment af om buitenlandse interventies te ondernemen. ‘Een dergelijke invasie kan de regio veel instabiliteit brengen en het gebied onderdompelen in gewelddadige gevechten tussen rivaliserende en gewapende groepen’, aldus het ICG-rapport.

ELN rekruteert op scholen

Bram Ebus zegt in de Volkskrant dat de invloed van de ELN lang beperkt bleven tot de grensregio’s, maar dat de afgelopen jaren de invloed van de ELN diep reikt tot in de Venezolaanse mijnbouwregio’s. Deze invloed zou zelfs gaan tot de grenzen met Guyana en Brazilië. Het is inmiddels zo ver dat de ELN lokale gemeenschappen hun wetten opleggen en actief rekruteren op scholen.

Voordelen van de ELN

De vraag is waarom men zich zou willen aansluiten bij een guerrilla-organisatie. Directeur van Fundaredes (NGO voor jongerenwerk) Javier Tarazona zegt hierover: ‘De ELN rekruteert openlijk op onze scholen. De economische crisis is hier gestegen tot een hoogtepunt. Toetreden tot de ELN betekent een inkomen en dus eten. De ELN werken nauw samen met het regime. Deze deelt voedselpakketten uit namens de regering en probeert hiermee sympathie te winnen bij de bevolking. Guerilla-leden hebben het in Venezuela zeer goed, dus zij willen kosten wat kost Maduro op zijn plek houden’.

ELN steunt Maduro

Mocht er een buitenlandse interventie komen dan heeft de ELN aangegeven achter Maduro te staan. Ook als interim-president Guaido overlopers van Maduro mag verwelkomen (wat al het geval is) zal de ELN Maduro versterken.

Lees ook

– ELN over aanslag politieacademie: “In oorlog is alles geoorloofd”Het verschil tussen de FARC en ELN
– Colombianen lopen mars tegen terreur
– Colombiaanse President kondigt 3 dagen van nationale rouw af
– Bomaanslag Bogotá: Stand van zaken
– UPDATE — 8 doden en 41 gewonden bij autobom Bogotá
– Auto met bom Bogotá reed plotseling terrein op

Mobiele versie afsluiten