Site pictogram Colombiaans.nl

Eilanddrama IV (Slot)

globalsoccershop

Zoals we in het vorige delen over het Eilanddrama beschreven werd het verhaal voor niemand heel duidelijk. De verklaring die de man aflegde zaaide nóg meer verwarring en riep meer vragen op dan dat deze beantwoordde. De grote hamvraag was tweeledig: waren er nu wel of geen piraten aanwezig en waarom was de “buit” zo klein?

[adrotate banner=”4″]

De man die samen met de vrouw in een boot nabij Islas del Rosario verbleef is genaamd Peter P. Peter is vorige week in Nederland aangekomen na vast te zijn gehouden in Colombia door de politie. Peter geldt voor de Colombianen als verdachte in de zaak maar is het land uitgevlucht en niet van plan om terug te keren naar Colombia.

Peter moest 4 dagen in dezelfde kleren rond blijven lopen en mocht zich tevens ook niet douchen. Politie en onderzoeksteam wilde zijn wonden en kleding zoveel mogelijk in dezelfde staat onderzoeken als het moment van delict. Zijn advocaat, Bob Vink wil niet al te veel kwijt over de wijze waarop Peter Colombia is ontvlucht.

[adrotate banner=”4″]

Peter was met zijn vrouw Durdane al 3 jaar de Atlantische Oceaan aan het bevaren en bleef even “hangen” bij de eilanden van Rosario. Afgelopen vrijdag kwam Peter samen met het stoffelijk overschot van Durdane aan in Nederland. Advocaat Vink is op dit moment nog in Cartagena om de zaak af te wikkelen en is erg boos op de gang van zaken.

Google Translate

De advocaat van Peter heeft geen goed woord over op de werkwijze van de Colombiaanse politie. Advocaat Bob Vink hekelt de wijze waarop bijvoorbeeld het verhoor is gegaan. “Deze was volledig in het Spaans en men verzocht Peter zijn verklaring in te toetsen op Google translate en deze te ondertekenen”. “Dat wilde Peter uiteraard niet, vind je het gek?” zegt Vink.

Niet officieel verhoord

Ook zegt Vink dat Peter nog steeds niet “officieel” is verhoord. Uiteraard heeft de politie en onderzoeksteam gesproken met Peter, maar heeft dit vervolgens laten lekken in de publiciteit en hier gelijk een waardeoordeel aan gehangen dat zij “twijfelden aan het verhaal en de waarheid” die zij van Peter hoorde. Een hele vreemde en zeer ongebruikelijke gang van zaken.

De politie brachten gevoelige en nog niet onderzochte details van de zaak naar buiten. Er zou “maar” 60 euro zijn buitgemaakt, gebeld zijn om hulp te vragen en een verkeerd adres zijn doorgegeven en nog meer details. Advocaat Vink wuift dit weg. “Peter is niet officieel verhoord, dus wat weten zij nou daadwerkelijk?”.

Bijtafdruk

Van de autopsierapport die werd opgemaakt waren de pers eerder op de hoogte van dan de familie. Vink zegt hierover: “Het belangrijkste detail hebben ze buiten beschouwing gelaten”. “Peter heeft het onschuld op zijn lichaam staan. Hij heeft een bijtafdruk die niet van hem of Durdane is”.

Niet meer terug

Op de vraag of Peter nog teruggaat naar Colombia is Vink duidelijk: “Nee. Ik weet zeker dat ze hem zullen arresteren en in de gevangenis zullen gooien. Ik heb serieuze twijfels of hij wel een eerlijk proces zal krijgen”. “Daarnaast hoeft Peter ook niet in Colombia te zijn, hij kan gewoon vanuit Nederland het onderzoeksteam van dienst zijn.”

[adrotate banner=”4″]

Piraten

Vink vervolgt: “Ik begreep dat zelfs de President van Colombia zich heeft bemoeit met het onderzoek. Of dat echt waar is, weet ik niet maar dat geeft wel aan dat het speelt en dat er een aantal dingen niet kloppen of op de juiste manier gegaan is”. Tot slot zegt Vink het volgende: “Het is de vraag waarom de politie zoveel details van de zaak in de publiciteit heeft gebracht. Waarom wordt er zo weinig gesproken over piraten die er daadwerkelijk zijn? Het gebied in en rondom Cartagena is natuurlijk niet gebaat bij nieuws over piraten die de kust afspeuren naar buitenlandse toeristen om te overvallen. Dat zou schade brengen aan het toeristenbezoek”

Tot slot

Hopelijk komt de waarheid ooit op tafel. Het is schrikbarend hoe zowel het Colombiaanse onderzoeksteam als de advocaat omgaan met vertrouwelijke informatie over dit eilanddrama. De werkelijke slachtoffers zijn de nabestaanden van Durdane. Hopelijk rust ze in vrede en zullen de werkelijke schuldigen de straf ontvangen die zij verdienen.

[adrotate banner=”4″]

Mobiele versie afsluiten