Site pictogram Colombiaans.nl

Een Fiesta Latina voor Meisjesvoetbalschool Integrarte

Na twee corona jaren is meisjesvoetbalschool Integrarte in Bogota weer volop in beweging. Meer dan ooit is het nodig om te bouwen aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en een toekomst. Tijdens de pandemie namen huiselijk geweld, armoede en psychische problemen explosief toe.

Zo in Suba, een stadsdeel in het noorden van Bogota. Om te zorgen dat nog meer meisjes kunnen meedoen en de stichting de impact van haar prachtige werk kan vergroten, organiseert de Nederlandse Stichting Integrarte op 8 oktober een benefietfeest in Colombiaanse stijl.

In 2014 richt de Colombiaanse Zulay Mahecha (inmiddels 28 jaar oud) een voetbalschool op voor meisjes in kwetsbare wijken in de hoofdstad van Colombia. Het was en is (ondanks de recente successen van het Colombiaanse vrouwenelftal onder 20), nog steeds emancipatie tegen de wind in: voetbal dat is toch niet voor meisjes? Ondanks tegenwerking en discriminatie houdt ze vol.


foto’s Stephanie Bakker

In hun omgeving vol geweld, drugs, bendes en armoede vormt de voetbalschool behalve een surrogaatfamilie een uitweg. Voetbal geeft de meisjes kracht, zelfvertrouwen en het leert ze vaardigheden die helpen beslissingen te nemen die van invloed zijn op hun volledige leven.

Girl power

Integrarte is inmiddels veel meer dan voetbal. Het is een sociaal project; een veilige haven in een gewelddadige omgeving. Haar missie is de positie en weerbaarheid van meisjes (12-18) te versterken in een macho maatschappij die na 50 jaar conflict wordt gedomineerd door geweld en trauma. ‘Dit is ultieme sisterhood. Je in je eentje ontworstelen aan traditionele rolpatronen is moeilijk, maar samen lukt het.’, aldus Zulay.

De corona-pandemie heeft een enorme impact gehad op het werk van Integrarte. Scholen waren maandenlang dicht, en veel meiden werden genoodzaakt afscheid te nemen van het voetbal en te gaan werken. Integrarte werkt er hard aan nieuwe, enthousiaste voetbalmeiden in de kwetsbare delen van Suba te werven, een stadsdeel in het noorden van Bogota.

Het programma beoogt ervoor te zorgen dat de aangesloten meiden tot betere schoolresultaten komen en school niet verlaten; een alternatief vinden voor criminaliteit en bendes; tienerzwangerschappen te voorkomen; families samen te brengen en te zorgen voor verbinding in de wijk. Ook worden gevoelige thema’s bespreekbaar gemaakt, zoals armoede, geweld, verslaving, en gendergelijkheid. De complexiteit van deze thema’s is groot. Daarom zoekt Integrarte steeds de samenwerking op met andere lokale organisaties voor sociale- en wijkontwikkeling.


foto’s Stephanie Bakker

Los padrinos in Holanda

Colombiaanse overheidsinstanties met hun eigen politieke voorkeuren erkennen het belang van civiele initiatieven als Integrarte niet voldoende. Daarnaast is de afstand tussen de verschillende sociale klassen groot waardoor het voor meisjes uit arme wijken vrijwel ondoenlijk is voor sponsoring door te dringen tot het Colombiaanse bedrijfsleven.

Hun verhalen, de wilskracht en de power heeft een groep betrokken Colombia liefhebbers zodanig geraakt dat zij hebben besloten Integrarte structureel te ondersteunen vanuit Nederland.

In dat kader organiseren zij een Colombiaans benefietfeest op 8 oktober. Een prachtige feestavond met Colombiaanse muziek, drank en eten. Aanwezigen kunnen tevens meer zullen horen over het belang van de activiteiten in Suba. Contacten, Ideeën, en andersoortige bijdragen zijn ook op de langere termijn welkom. De opbrengst na deze feestelijke avond en de structurele sponsoring van de stichting zal worden besteed aan:

1. Huur van het Integrarte clubhuis (ook voor noodopvang van meiden in gevaar).
2. Voetbalactiviteiten: huur trainingsvelden, materialen, wedstrijden, transport, trainer.
3. Sociale doelen: psychische hulp, weerbaarheidstrainingen, cursussen o.a. Engelse les.
4. Salaris (conform minimumsalaris) van coördinator Zulay.
5. Uitwisseling naar het in Nederland georganiseerde internationaal voetbaltoernooi Easter Open.

Mocht je zelf ook zin hebben in een Colombiaanse feest en bij willen dragen aan een inspirerend doel, laat het ons dan zsm weten (mooijens@hotmail.com), gezien het aantal beschikbare plekken. Het feest vindt plaats in Austerlitz (Driebergen-Zeist). De kosten van een toegangskaartje (voor entertainment, eten!) zijn Euro 25.

Mocht je leuke Ideeën of suggesties hebben die het werk van de voetbalschool kunnen ondersteunen, dan maken we graag gebruik van de inspiratie van andere Colombia liefhebbers. Neem gerust contact met ons op. Alvast dank daarvoor!

Meld je hieronder aan via dit formulier

 

Bekijk de uitnodiging en meld je vandaag nog aan!

Bekijk de uitnodiging hieronder in de afbeelding.

Baby opvolg

Mobiele versie afsluiten