Site pictogram Colombiaans.nl

Deel 3: Op bezoek bij de aanstaande wereldkampioen, Colombia

globalsoccershop

De gezellige sfeer begon al buiten het stadion. Een groep Colombianen hadden hun instrumenten meegenomen en maakte buiten al sfeer. Deze groep werd groter en groter. We hadden een zitplaats op de Riverside-tribune.
Colombia speelde vanavond tegen Australië. Het stadion was niet helemaal uitverkocht, maar toch behoorlijk vol. Vol met Colombianen. De verhouding was ongeveer 97% – 3%. Nadat de selectie van Colombia het veld op kwam werden zij ontvangen met een oorverdovend applaus. Nadat we ook Australie het veld op zagen komen werden zij kort uitgejoeld. De toon was gezet. Het volkslied van Colombia zorgde bij mij voor ongekende kippenvel. Prachtig om zoveel Colombianen tegelijkertijd het volkslied te horen zingen.

Sympathie voor Australië

Ik moest bekennen dat, toen ik de Australiërs bezig zag, wel sympathie voor de ‘Socceroos’ kreeg. Dit doordat ik voor een paar weken geleden een bezoek had gebracht aan dit prachtige land, maar ook vanwege hun vechtvoetbal. Aan Bert van Marwijk de taak om er één geheel van te maken en met een werkende tactiek te komen. Ook schoonzoon Mark van Bommel mocht mee. Deze leidde de warming-up van de wisselspelers. Nadat ik even kort ‘Hey Mark’ had geroepen, draaide hij zich om, gaf een knipoog, en ging weer door waarvoor hij aangesteld was.

De wedstrijd

De wedstrijd was niet het beste wat Colombia op de mat heeft gelegd. Ze waren bij vlagen zeer wisselvallig, maar het publiek bleef desalniettemin achter hun staan. Voor de selectie van Colombia moest het voelen als een thuiswedstrijd. De Colombiaanse fans braken soms letterlijk de tribune af en gaven zoveel lawaai dat er soms stewards aan te pas moesten komen om het enthousiasme te bedwingen.

Terwijl Colombia gelijkspeelde en hier en daar een pechmoment kende met een bal op de paal en op de lat bleven ze stabiel spelen. In de laatste minuten krijgt Los Cafeteros zelf een penalty, maar deze wordt gemist door Gio. Van Marwijk loofde zijn ploeg, maar realiseerde dat deze soms zeer goed wegkwam. Tegen VI zei hij dat Colombia een van de beste ploegen van de wereld is en misschien wel 2 of zelfs 3 elftallen van gelijke sterkte kunnen opstellen.

Wat die woorden precies waard zijn, weten we pas in juni als het WK echt begint. Nadat de wedstrijd was afgelopen speelde er zich een stuk toneel af, dat meer regel dan uitzondering lijkt vandaag de dag. Verschillende mensen bestormden het veld om dichterbij de spelers te komen.
Morgen zullen we nog een aantal sfeerbeelden van deze dag plaatsen.

Luis Ernesto van Baren
– Colombiaans.nl

Mobiele versie afsluiten