Door: Anne van der Lugt
Colombia grijpt je… Een land dat jaren lang geteisterd is door drugssmokkel, geweld en bloedvergieten, guerrilla´s (extreem linkse groepen) en paramilitairen (extreem rechtse groepen). Ondertussen proberen de inwoners jarenlang een zo normaal mogelijk leven te leiden.
Maar mijn doel is niet om over deze geschiedenis te schrijven. Net als de Colombianen, kijk ik liever met hen mee vooruit. Naar de toekomst! Juist die positieve houding is het mooie van de Colombiaan. De ‘resistentie’, zoals ze het zelf noemen.
Vrede sinds 2016
Sinds de zomer van 2016 is er ¨vrede¨ in Colombia. De FARC en de overheid hebben een overeenkomst gesloten en dit moet rust brengen. (Het is overigens niet de eerste keer dat de overheid en de FARC met elkaar aan de onderhandelingstafel hebben gezeten.) Ondanks de onenigheid onder de Colombianen of deze overeenkomst de juiste stap is en of het stand blijft houden, blijft iedereen positief naar de toekomst kijken. Langzaam worden steden en dorpen veiliger en kan men gewoon over straat zonder angst. Colombianen beginnen langzaam maar zeker hun eigen land te verkennen. Dit was tot voorkort niet mogelijk in veel delen van Colombia.
‘Veiliger, maar niet minder crimineel’, waarschuwen een aantal Colombianen mij. De drugshandel gaat rustig door. Niet meer door de FARC, maar door andere opkomende groepen. Logisch als je je bedenkt dat het gaat om zo´n grote geldmachine. Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar wat mij betreft is dat niet alleen aan Colombia.
La resistencia, la Transformación, el Orgullo (trots)
Anyway… La resistencia… in plaats van terug te kijken naar alle narigheid en te leven in het verleden, kijkt men vooruit. Men is klaar met alles wat slecht is: de dood, het bloedvergieten, de drugs. ¨The only way is up¨ en dat is te merken. Alles wordt gevierd en men is trots op Colombia. Dit willen ze graag met iedereen delen, ook met de buitenwereld. Eindelijk kunnen ze laten zien dat Colombia meer is dan alleen Pablo Escobar en drugs. Laatst zat ik in de taxi en kletsten de taxichauffeur en ik over van alles en nog wat. Toen we aankwamen bij het hostel, zei hij: ¨Bedankt! Bedankt dat je Colombia hebt gekozen om te bezoeken!¨.
Sinds 2015-2016 staat Medellin niet meer op de lijst van de gevaarlijkste steden ter wereld. In 2013 werd de stad door zijn politieke systeem, onderwijs en de sociale vooruitgang voor het eerst genomineerd als de meest innovatieve stad ter wereld. Daarnaast werd de stad in datzelfde jaar uitgeroepen tot de voorkeursbestemming voor zakelijke ondernemingen in Zuid – Amerika. De woorden resistencia en transformación staan hier centraal. Je vindt dan ook eindeloos veel (interessante!) tours die hierover vertellen, voorbeelden zijn: (1) inwoners van de voorheen gevaarlijkste buurt Comuna 13 vertellen aan de hand van grafitti-kunst hoe het leven was en hoe het nu is; (2) in de Free-Walking tour vertelt men over hoe trots de Paisa (inwoners van de provincie Antioquia) is op zijn stad en streek en hoe ze overleefden in slechtere tijden; (3) in de Transformatie tour wordt er door een afgelegen wijk gewandeld en laat men zien hoe de transformatie in de stad tot stand komt.
Colombia is prachtig en divers: natuur, gebergten, stranden, vulkanen, koloniale steden, etc. En dat altijd met het zonnetje erbij (en in heel wat prachtige plekken nog weinig toerisme te vinden!).
Vriendelijkheid
Colombianen kenmerken zich door hun eindeloze vriendelijkheid. Ze willen je met alles helpen en heel graag je vriendje zijn. Zo leerde ik in El Desierto de Tatacoa een reizende Colombiaan kennen. Hij vertelde me dat zijn ouders hem hebben geleerd om mensen die de weg vragen naar de plaats van bestemming te brengen, ook als dit misschien niet de richting is waar jij heen moet. Soms willen ze zo graag je vriendje zijn, dat dit af en toe tot vervelende situaties leidt.
Aandachtspuntjes
Zoals geen enkel land perfect is, zo is Colombia natuurlijk ook niet perfect. Dus voordat ik afsluit, uiteraard ook een aantal ‘aandachtspuntjes’.
(1) Het lijkt erop dat zebrapaden puur voor decoratie aangelegd zijn. Dit geeft een goed beeld over de ‘relatie’ tussen auto’s en voetgangers hier. Oppassen dus, de auto is de baas!
(2) Wijndrinkers opgelet: Colombia is (helaas voor mij in ieder geval) geen wijnland. Weinig keuze en ongeveer het enige wat duurder is dan in Nederland. Maarrrr als je goed zoekt, kan je hele goede aanbiedingen vinden!
(3) Geduld is een schone zaak. Neem daarom een boek mee als je weer ‘eventjes’ moet wachten. Iets wat vaak het geval is als het gaat om regeldingen met de overheid, zoals het verlengen van je visum.
Over Anne
In februari 2017 heeft Anne het besluit genomen om op 28 jarige leeftijd ontslag te nemen om vervolgens Latijn-Amerika te ontdekken. Ze heeft Cuba, Mexico en Colombia bezocht. Colombia op aanraden van veel reizigers die ze eerder in Mexico had ontmoet. Nu een jaar later is ze verknocht geraakt aan Colombia, met name Medellín. Nu is haar plan om hier in ieder geval een aantal jaren te blijven. Deze stad heeft volgens Anne zo’n positieve vibe. Iedereen moet wel gelijk verliefd worden op Medellín. Wat ze precies gaat doen is een vraag die ze de komende weken hoopt beantwoorden. Er zijn in ieder geval al verschillende mogelijkheden, zoals vertalen/tolken, toerisme, werken met expats, etc. Anne gaat de lezers van Colombiaans.nl op de hoogte houden van haar avonturen.