Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse taal en gewoontes deel 1

Colombiaanse-taal-en-gewoontes-deel-1
globalsoccershop

In Colombiaanse taal en gewoontes vertelt Diego je over de verschillende gewoontes in taal en gebruik in Colombia. Sommige gewoontes zijn heel grappig en anderen net iets anders dan je gewend bent in Nederland. Er zijn veel gewoontes die ook nog eens behoorlijk kunnen verschillen per regio of stad.

Door:
Diego Alejandro Garzón Florez

Koffie Drinken

Koffie wordt overal aangeboden. Colombianen drinken meerdere keren op een dag koffie, en dan zou je denken goede Colombiaanse koffie. Maar nee, de beste koffie wordt geëxporteerd en alleen de slechte en middelmatige koffiebonen blijven in het land. In Colombia was ik verrast toen ik met een paar mensen die geïmporteerde (koffie die eerst naar een andere land geëxporteerd was, gekocht en naar Colombia meegebracht) Colombiaanse koffie aan het drinken was en zij mij me dit vertelden.

Later is dit bevestigd op een koffietour in de koffieregio. Ondanks dat het de slechte koffiebonen zijn, drinken ze het graag. ‘s Ochtends, als ze op werk komen, na de lunch, bij een vergadering, wanneer ze met vrienden afspreken enzovoort. Je zult in de dorpen en steden altijd wel een winkeltje in de buurt hebben die koffie verkoopt voor rond de 1000 pesos, ongeveer 30 eurocent. In grote steden leven ook veel mensen van het verkopen van koffie vanuit een klein karretje gevuld met koffiekannen. Voor 10/15 eurocent krijg je van hun een klein bekertje koffie.

Familie-uitjes

Veel Colombiaanse families gaan in de vakanties naar een finca met zwembad. Een finca is een stuk grond met een vrijstaand huis. In Colombia zijn er duizenden van en er wordt veel gebruik van gemaakt. De meest verre vakanties die vele Bogotanen hebben gehad is naar een finca in bijvoorbeeld het dorpje Melgar. Ikzelf ging naar fincas waar mijn hele familie van 35 man prima in pasten. Soms worden er koks ingehuurd en schoonmaaksters, zodat de familie lekker kan genieten.

Meestal biedt de verhuurder van de finca zelf de koks en schoonmaaksters aan, dit is niet zo duur als je zou denken, de meeste middenklasse families kunnen dit prima betalen. Verder staan er soms in de fincas biljarttafels,
tafelvoetbaltafels etc. In de volgende uitgave zal ik het hebben over andere soorten Colombiaanse familie-uitjes.

Dit was Colombiaanse taal en gewoontes deel 1

Tot de volgende keer.

Mobiele versie afsluiten