Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft tweede ronde nodig

Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft tweede ronde nodig
globalsoccershop

Spannend. Dat was het woord dat media en politici de verkiezingen noemde. In Colombia werkt een presidentsverkiezing redelijk eenvoudig. De kandidaat die de helft van de stemmen plus 1 ontvangt, wordt verkozen tot president. En laat precies hier nou net geen sprake van zijn. Het is daarom tijd voor de tweede ronde.

Het zal je misschien verbazen, maar de Colombianen zitten pragmatisch in elkaar. Men had vorig jaar november al een datum voor de tweede verkiezingsronde ingelast. De datum voor de tweede verkiezingsronde staat op zondag 17 juni 2018.

Van slechte peilingen naar de nummer 1 kandidaat

Iván Duque stond in november nog op de zevende plaats in de peilingen van grootste presidentskandidaten, maar heeft zich in de afgelopen maanden met zijn rechtse partij dusdanig populair gemaakt. Toch was dit niet voldoende voor een overtuigende meerderheid. Hij ontving maar 39% van de stemmen.

Wat gaat er gebeuren in de tweede ronde?

Op 17 juni volgt er een beslissende ronde. Iván Duque neemt het hierin op tegen Gustavo Petro die runner up werd met 25% van de stemmen. Duque staat bekend als fel tegenstander van het FARC-akkoord en wil deze van tafel hebben of in ieder geval herzien. De andere presidentskandidaat Gustavo Petro is een bekende als oud-burgemeester van Bogotá en voormalig M-19-rebel. Fajardo die lang in de peiling werd getipt als president moest zijn verlies erkennen, maar gaf aan niet te weten naar wie zijn steun zal gaan in de tweede ronde.

Lees meer

– De 4 belangrijkste Colombiaanse presidentskandidaten
– Santos hoopt op akkoord ELN voor aftreden

Mobiele versie afsluiten