Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse leger zet vredesonderhandeling ELN onder druk

Colombiaanse leger zet vredesonderhandeling ELN onder druk
globalsoccershop

Terwijl vandaag de onderhandelingen in Havana met de FARC een vervolg krijgen, moeten deze met de ELN over 9 dagen beginnen. Afgelopen weekend meldde de BBC echter dat het leger een ELN-strijder heeft gedood.

Tijdens een vuurgevecht op maar liefst 3000 meter hoogte is er een rebel gedood van ELN. De BBC meldt dat 24 andere ELN-strijders zich hebben overgegeven. Het vuurgevecht vond plaats in het departement Casanare, dat noordelijk is gelegen.

Op 27 oktober beginnen de vredesonderhandelingen met de ELN in Ecuador. Eerder wilde de regering al een begin maken met de onderhandelingen, maar de ELN wilde niet stoppen met ontvoeringen. De ELN werd in ’64 opgericht met de Cubaanse revolutie van vijf jaar eerder als voorbeeld. Het verschil met de FARC als het gaat om het verkrijgen van inkomsten is dat de ELN zijn fortuin vergaarde uit losgeld uit ontvoeringen. De FARC verkreeg hun fortuin voornamelijk uit drugshandel.

Het frappante feit is dat toen bij de onderhandelingen met de FARC er is afgesproken tot die tijd een staakt-het-vuren af te spreken. In de aanloop van de onderhandelingen met de ELN gaat de strijd tussen het Colombiaanse leger en de ELN gewoon door.

foto secoursrouge

Mobiele versie afsluiten