Het is bijna etenstijd of misschien heb je juist wel je diner genuttigd zo voor het weekend. Misschien is dit dan een lekker Colombiaans recept voor morgen. Patacón con carne (ook tips voor de vegetariërs onder ons) is ook wel “knapperig bakbanaan met draadjesvlees” en erg geliefd in Colombia. Misschien heb je het al weleens gegeten zonder dat je de naam wist.
Patacón con carne valt van oudsher onder streetfood en wordt gegeten in veel delen van Latijns-Amerika. Je zou de ‘geplette banaan’ bijna kunnen vergelijken met een sneetje brood die je belegt met in dit geval ‘carne’ of voor vegetariërs juist groente. Maar hoe maak je zo’n Colombiaans gerecht? Heel simpel, Sandra van Carlina’s neemt ons vandaag mee in het maken van het Colombiaanse gerecht hier gaan we!
Boodschappenlijst:
Hieronder lees je wat je in jouw karretje of mandje moet leggen. Later verdelen we het in het voorbereiden van het vlees en bananen en sofrito.
- 1,5 kilo runder soepvlees
- Zout
- Komijn
- Peper
- 3 groene bakbananen
- 3 liter water
- 100 CC zonenbloemolie
- 300 gram ui
- 1 rode paprika
- 2 blokjes runderbouillon
- Optioneel: feta / queso blanco
- Optioneel: avocado
Ok, nu dat je alle ingredienten voor de Patacon con carne hebt ingekocht gaan we het verdelen en nu echt beginnen met het maken ervan.
Ingrediënten:
- 1,5 kilo runder soepvlees. Eerst koken met zout, komijn en peper op hoog vuur totdat het vlees mals is. Vervolgens pluk je het vlees in draadjes
- 300/400 gram sofrito (zie hieronder hoe je dit kunt maken)
- 3 hele groene bakbananen (meer mag ook)
- Frituurolie (om de bakbananen te bakken)
- 3 liter water (om het vlees te koken)
Ingrediënten voor de sofrito:
- 100 CC zonnebloemolie
- 300 gram ui gesneden in brunoise
- 1 rode paprika gesneden in brunoise
- 2 blokjes runderbouillon
- Zout, peper en komijn (naar smaak)
Bereiding sofrito:
Wat moet je doen: Olie in een steelpan heet maken, de ui glaceren, beetje zout erbij, doe de paprika er bij en laat alles even bakken. Voeg de peper, komijn en bouillon toe.
Bereiding patacon con carne:
- Pel de groene bakbanaan, daarna snijdt je de bakbanaan in schijfjes van ongeveer 4 centimeter dik. Frituur deze schijfjes in voldoende frituurolie/vet op 120 graden. Laat ze heel even afkoelen.
- Neem een grote plastic tas (doorzichtig) en snij deze open.
- Leg het schijfje in het midden van het plastic en doe de andere flap erboven en plet de bakbanaan met een plat bord.
- Frituur de platte schijfjes even op 180 graden totdat ze knapperig en goudbruin zijn.
- Meng het draadjesvlees met de sofrito samen. Vervolgens zet het even op zacht vuur.
- Mocht u vegapatacones willen maken, vervang het vlees voor groenten, de rest van de bereidingswijze blijft hetzelfde!
- Serveer de knapperige patacones met een beetje zout (optioneel) en leg er een beetje vlees op.
Tip!
Patacones met wat zout zijn overigens ook heel lekker om zo te serveren bij een rijstmaaltijd!
Tip 2:
Je kunt er ook kleine blokjes feta en avocado bij doen als smaakversterker.
Buen provecho!!
Heb jij een lekker recept? Deel deze dan en stuur deze op naar: info@colombiaans.nl.