Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia zoekt investeerders berging historisch schip San José

globalsoccershop

Het wrak van de San José, een schip dat officieel eigendom is dan Spanje, is in 1708 gezonken voor de kust van Cartagena. In 2015 werd het ontdekt. De Colombiaanse overheid is nu op zoek naar investeerders om het scheepswrak te bergen.

Het doel van de berging zal zijn het opeisden van de, volgens kenners aanwezige, miljardenschat dat zich aan boord zou moeten bevinden. De San José werd tot zinken gebracht doordat er een felle zeestrijd woedde tussen Spaanse en Britse soldaten. Hierbij moesten de Spanjaarden het onderspit delven.

Money, money, money

De lading van de San José? Juwelen, edelstenen, goud en zilver. De Spanjaarden wilden deze rijkdommen naar Spanje brengen. De schattingen van de werkelijke waarde lopen uiteen. Schattenjagers zijn al erg lang op zoek naar deze schat, die tussen de 1 – 10 miljard aan kostbaarheden zou moeten bevatten.

Een wet van bescherming

Sinds 2013 heeft Colombia een wet in het leven geroepen dat bepaalt dat schepen die te water zijn geraakt en gezonken en in territoriaal water liggen, officieel eigendom zijn van Colombia. Toen Colombia in 2015 Spanje hiermee confronteerde, reageerde de Spanjaarden furieus. Zij willen een overeenkomst met Colombia. Mocht dat niet lukken dan willen zij hun belangen verdedigen voor de VN.

foto azertag

Mobiele versie afsluiten