Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia streeft Brazilië voorbij als investeerland

globalsoccershop

Het Belgische Tijd meldt dat Colombia het nieuwe El Dorado is voor investeerders in Latijns-Amerika. Waar voorheen investeerders zich liever richten op landen zoals Mexico, Chili of Brazilië is dat nu juist Colombia. Colombia is het nieuwe investeerland.

Ook het grote Belgische ramen- en deurenspecialist Deceuninck wil investeren in Colombia. Nadat zij eerder al fabrieken bouwden in de Verenigde Staten en Turkije is nu Colombia aan de beurt. Buitenlandse bedrijven zien in dat Colombia al jaren een baken van stabiliteit is, zeker als het gaat om de groei van de economie.

Andere Zuid-Amerikaanse broeders zakken weg, Colombia bloeit op

Latijnse broeders zoals Brazilië en Venezuela moesten het voor 2013 vooral hebben van hun olie. De prijzen was goed en economisch ging het hen voor de wind. Echter zitten beide landen nu al meer dan 2 jaar in een recessie. De Colombiaanse economie had hier baad bij en groeide in 2016 met nog net geen 2 procent.

Steeds beter opgeleide middenklasse in Colombia

Colombia beschikt over heel wat natuurlijke rijkdommen. Zaken die op dit moment voor de export verhandeld worden, zijn onder andere koffie, steenkool, landbouwproducten, nikkel en olie. Dat lokt veel investeerders. Van de op dit moment 49 miljoen inwoners verdienen 70% hun brood. Colombianen staan meer dan ooit open voor export omdat men de lasten kent van het vervoeren binnen eigen land. Het grapje ‘Een container krijg je over zee sneller in China dan over land naar de andere kant van Colombia’ gaat gretig rond.

Niet alles goud dat blinkt

Er zijn echter ook nadelen. Colombia kent nog steeds een corruptiecultuur. Er is nog wel wat werk aan de winkel. Bedrijven moeten er rekening mee houden dat de belastingfactuur kan oplopen. Ook qua veiligheid dienen bedrijven zich goed in te lezen omdat in de landelijke gebieden verschillende groeperingen actief zijn. Maar bedrijven zien nu één ding in: Colombia is het nieuwe investeerland.

Mobiele versie afsluiten