Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia kiest oud-guerillastrijder Petro tot president van Colombia

Colombia kiest oud-guerillastrijder Petro tot president van Colombia
globalsoccershop

Ivan Duque had vier jaar geleden na zijn verkiezingswinst al vrij snel zijn krediet verspeeld. Verhogen van belasting, inkrimpen van sociale voorzieningen en verlagen van het minimum salaris waren maar een kleine opsomming voor de heibel die hij veroorzaakte. Deze optelsom zorgde ervoor dat het volk voor het eerst sinds La Violencia echt in actie kwam. Dit had vernielingen, plunderingen, moorden en branden tot gevolg. Sinds vannacht waait er hopelijk voor Colombia een nieuwe wind, de linkse Petro is gekozen.

Door: Luis Ernesto van Baren

Gustavo Petro 42e president van Colombia

Gustavo Petro is verkozen tot 42e president van Colombia. Hij werd verkozen door het volk met 50,47 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Rodolfo Hernández moest het doen met 47,27 procent van de stemmen. De populistische Hernández is ingenieur en zakenman die zijn fortuin vergaarde in de bouw. De 77-jarige moest het echter afleggen tegen ‘jonkie’ Petro die 62 jaar is.

Vooraf geen gelopen race

Dat Petro zou winnen in Colombia was vooraf zeker geen gelopen race. Hernández beloofde een keiharde aanpak van corruptie en betaalbare huizen voor jongeren te gaan bouwen. Verder had hij een hippe aanpak als het gaat om de verkiezingscampagne waarmee hij met name mikte op de jongere doelgroep. Snelle vlotte filmpjes die laten zien hoe goed Hernández was in sport, koken en dansen ondanks zijn leeftijd.


Deze strategie werkte helaas niet voldoende en de TikTok-kandidaat (zie rechts op foto hierboven) moest het doen met een tweede plaats en feliciteerde Petro met de scherpe woorden: “Ik hoop dat Petro weet hoe hij het land moet leiden en dat hij zijn belofte nakomt om de corruptie tegen te gaan”.

Vier jaar geleden…

Vier jaar geleden nam Petro het nog op tegen de zittend president Ivan Duque maar moest toen zijn meerdere erkennen in de rechtse president. Nu kiest Colombia voor het eerst een ‘linkse wind’ die de strijd moet aangaan tegen ongelijkheid in het land.

Guerillastrijder in hart en nieren

Gustavo Petro was vroeger een guerrillastrijder in hart en nieren voor M-19. Deze guerrillagroep legde zijn wapens neer in 1990 en werd een politieke partij. Maar de meeste Colombianen kennen hem voornamelijk als oud-burgemeester van de hoofdstad waar hij ook geliefd is. Waar Gustavo Petro de komende jaren op wil insteken is een socialer en groener beleid in Colombia.

De nieuwe president van Colombia wacht veel werk

Colombia kende een opkomst van bijna 20 miljoen Colombianen. Het eindresultaat is de eerste linkse president in Colombia. Toch kijken veel mensen met angst en beven naar hoe Petro het gaat doen. Tegenstanders zijn bang dat hij het economische beleid van buurland Venezuela gaat kopiëren en Colombia zo de afgrond in zal leiden.

De nieuwe president van Colombia is de 62-jarige Gustavo Petro. Met zijn beloftes voor een groener beleid, sociale veranderingen en de strijd tegen corruptie zal hij de aankomende vier jaar vorm geven aan de richting die Colombia zal tekenen voor de toekomst.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Mobiele versie afsluiten