Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia gaat tienduizenden anonieme doden identificeren

globalsoccershop

Colombia gaat tienduizenden anonieme doden identificeren die aanvankelijk als vermist waren opgegeven in de burgeroorlog. Het betreft een enorme operatie waarvoor de hulp van buurland Argentinië is ingeroepen.

Volgens Knack heeft Colombia de hulp ingeroepen van Argentinië omdat zij in de jaren ’80 al zijn begonnen met een Nationale Bank voor Genetische Data. Deze zogenoemde bank verzamelt data van vermiste familieleden die verdwenen zijn tijdens de dictatuur van de junta tussen 1976 – 1983. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn dit er vandaag de dag nog steeds meer dan 30.000.

Colombiaanse ambitie

Vorige week bezocht een Colombiaanse delegatie Argentinië om het probleem en project te bespreken. ‘Daar waar Argentinië zich concentreerde op een periode willen wij meer’, zegt Martínez, leider van het project. ‘Ons doel is om alle vermisten, zonder tijdsbestek en in alle vormen van geweld’.

Eerder vond het team van Martínez al 30.000 lichamen. Deze zullen met voorzichtigheid worden opgegraven zodat er met de identificatie kan worden begonnen. ‘Dat zal nog wel even duren, want het is een enorme operatie. Dit omdat we op dit moment nog geen 25% van alle begraafplaatsen hebben gedaan’. Colombia beschikt sinds 2010 over een Bank voor Genetische Profielen van Vermisten. Deze bank registreerden al 34.000 mensen die op zoek zijn naar hun vermiste familielid.

Mobiele versie afsluiten