Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia biedt Venezolanen langer verblijf

globalsoccershop

Terwijl de situatie in Venezuela met de dag zorgwekkender wordt, probeer Colombia zijn ‘buur’ aan alle kanten te helpen. Zij bieden aan Venezolaanse visumhouders een langer verblijf aan.

De beelden die zich dagelijks via social media en televisie verspreiden zijn huiveringwekkend. Tegenstanders, demonstranten en oppositieleden uit de politiek proberen Maduro aan het verstand te peuteren dat hij zijn politieke koers drastisch moet wijzigen. De meeste willen hem afzetten, en proberen hem en de wereld een signaal te geven dat genoeg nu echt genoeg is.

De mond snoeren

Venezuela werd afgelopen vrijdag uit het Latijns-Amerikaans handelsblok gekieperd. Ook de V.S. heeft sancties aangekondigd tegen Maduro. Deze Maduro probeert met man en macht zijn tegenstanders de mond te snoeren. Ook Colombia probeert het volk van Venezuela waar het kan, tegemoed te komen. Rond 150.000 Venezolanen zouden zich ophouden in Colombia. Dit zijn mensen die werken of er “vakantie” (De komen onder het mom vakantie vieren, maar zijn eigenlijk economisch vluchteling) vieren. Zij hebben op dit moment een legale variant van een visum. Het gaat om mensen met een kortlopend verblijfsvergunning of toeristenvisum die het niet zien zitten om binnenkort terug te gaan naar Venezuela.

2 jaar langer blijven

De Venezolaanse president Nicolas Maduro wil een referendum in het leven roepen waarmee hij de grondwet kan wijzigen. Hiermee zou hij langer aan de macht kunnen blijven. Het volk pikt dit niet en uit al maandenland haar onvrede over de economische situatie in het land. In het afgelopen half jaar zijn er ruim honderd doden gevallen. De Venezolaanse migranten hebben in Colombia 90 dagen de tijd om een verlenging aan te vragen. Hiermee zullen zij twee jaar langer mogen verblijven.

Mobiele versie afsluiten