Site pictogram Colombiaans.nl

Boek ‘Mano Mano’ geeft stem aan geadopteerden

globalsoccershop

Onlangs verscheen ‘Mano Mano, tien adoptieverhalen uit eerste hand’. In dit boek delen tien geadopteerden hun levensverhaal en hun kijk op adoptie. Het boek is te bestellen op manomano-boek.com.

Initiatiefneemster en fotograaf Lilian van Rooij hoopt met dit boek bij te dragen aan een genuanceerder beeld over adoptie. ‘Mano Mano’ biedt veel herkenning aan lezers die zelf een adoptie achtergrond hebben. Maar ook voor andere geïnteresseerden geven de tien levensverhalen op een toegankelijke manier een introductie op het thema. Lilian: ‘Mij valt op dat veel geadopteerden nog steeds ervaren dat er niet mét maar óver hen wordt gesproken. Ik denk dat het belangrijk is dat juist geadopteerden zelf een stem krijgen en dat hún visie naar buitenkomt. Daaraan hoop ik met ‘Mano Mano’ bij te dragen.’

Het project begon in 2014 als een foto- en interviewserie van de Utrechtse fotograaf. De gesprekken met geadopteerden waren zo interessant en divers dat zij besloot hiervan een boek te maken. De foto’s, met daarbij illustraties van Mariëlle Hoekstra, teksten van Kirsten Wesselius en vormgeving door Tiny de Vries maken het tot een rijk geïllustreerd geheel. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en alle opbrengsten gaan naar NONA Foundation; een stichting opgericht door één van de geïnterviewden, Nimal van Oort. Deze stichting zet zich in om meisjes in Sri Lanka die slachtoffer zijn van seksueel geweld of mensenhandel te helpen een eigen bestaan op te bouwen.

Dr. Anneke Vinke (psycholoog, gespecialiseerd in afstand en adoptie en voorzitter ADOC: het Kenniscentrum Adoptie en Pleegzorg) over ‘Mano Mano’: ‘De verhalen maken me stil; de tien geadopteerden nemen je in beeld en tekst mee in hun persoonlijke verhaal. Dat raakt, ontroert en is daardoor een handreiking aan de lezer om over dit onderwerp na te denken, of je nu geadopteerd bent of niet. Het is een prachtig boek om te lezen, te kijken en jezelf mee te verrijken. Een aanrader!’

Op 4 september om 16:30 uur is er een boekpresentatie in creatieve broedplaats Vechtclub XL, als onderdeel van Culturele Zondag het Uitfeest. Adres: Europalaan 2b, Utrecht. Alle geïnteresseerden zijn welkom om makers en geïnterviewden te ontmoeten.

De Colombiaans geadopteerden Oscar, Eva en Leidy komen aan het woord.

Voor meer informatie of bestellen van het boek, ga naar: manomano-boek.com

Bekijk de promofilm met quotes van de geadopteerden

Mobiele versie afsluiten