Site pictogram Colombiaans.nl

Amersfoort maakt zich op voor terugkeer Dias Latinos

globalsoccershop

Voor Latin-liefhebbers is het dan eindelijk zover; Dias Latinos is terug! Na jarenlang afwezig te zijn geweest, kun je van 30 juni tot en met 2 juli 2017 genieten van Latin en Caribische klanken in de home town van Colombiaans.nl.

1996. In dit jaar wordt er in Amersfoort voor het eerst het Dias Latinos Festival gehouden. Hoewel Amersfoort sinds de recente afgelopen jaren steeds meer bekendheid krijgt als festivalstad, was dat toen nog helemaal niet zo. Amersfoort kende toen (en nu nog) het succesvolle Jazz Festival dat georganiseerd en bedacht werd door Math Meester. Diezelfde heer Meester wilde als tegenhanger van het Jazz-Festival een festival die meer Latijns-Amerikaans getint was. Dias Latinos was geboren. Het festival stopte in 2012. Er werden veel pogingen gedaan door afgeslankte varianten te organiseren zoals Bocados Dias Latinos en Plaza Latinas. De Amersfoorters en de bezoekers waren het er over eens… Dat is niet hetzelfde.

Waarom nu dan wel Dias Latinos?

De reden waarom Dias Latinos de afgelopen jaren niet georganiseerd kon worden was, zoals helaas vaak het geval, het geld. De insteek van het festival is namelijk om het gratis te laten zijn voor de bezoeker. De bezoeker kan dan op zijn beurt genieten van de DJ’s, markten, optredens, sfeer, dans- en muziekgroepen. De grootste kostenpost bleek jaar na jaar de beveiliging te zijn. De gemeente besloot in 2013 de subsidie zodanig te verminderen, dat dát jaar Dias Latinos zelfs afgeblazen moest worden, omdat de kraan dichtging. Dit tot veel frustratie van zowel bezoekers als organisatoren. Dit had een komen en gaan van bestuursleden tot gevolg. Nu heeft het nieuwe bestuur onder leiding van onder andere theaterdirecteur Harold Warmelink (van de Flint), iemand gevonden die vertrouwen heeft in een nieuwe start en financiering.

De start van geldproblemen

Vroeger trok het festival Dias Latinos meer dan 100.000 bezoekers/liefhebbers van de Latijns-Amerikaanse cultuur. De organisatie kampte tussen 2010 – 2013 met hogere veiligheidseisen en een stroeve samenwerking met de horecaondernemers in de binnenstad. Het ging op gegeven moment zelfs zover dat het gemeentebestuur geen subsidie meer wilden verstrekken, ook al was Dias Latinos voor Amersfoort al jarenlang pure ‘city promotion’. Hiervan schrokken ook grote sponsoren, die zich daardoor ook terugtrokken.

Dias Latinos 2017

De voorbereidingen van Dias Latinos zijn bijna afgerond en promotie in volle gang. Amersfoort en festivaldirecteur Jörgen Raymann zijn er helemaal klaar voor. De gezellige pleintjes in Amersfoort gaan swingen van 30 juni tot en met 2 juli. Het Dias Latinos Festival 2017 gaat gevierd worden op maar liefst 4 pleintjes. Het Lieve Vrouwenplein, De Groenmarkt, De Hof en het Mooierplein. Een greep uit de artiesten en bands die vooralsnog bekend zijn is onder andere: Rolf Sanchez & Latin Society, Zuco 103, @Six, Joris Linssen & Caramba, Kino Steelband, Valeria Anez. De laatste artieste Valeria Anez gaat samen met haar bigband een ode brengen aan Celia Cruz.

Het beloven gezellige dagen te worden in Amersfoort volgende week. Zorg dat je erbij bent.

» Bekijk het programma van Dias Latinos 2017

» Facebookpagina Dias Latinos

Mobiele versie afsluiten