Site pictogram Colombiaans.nl

AKKOORD IN VREDESPROCES

globalsoccershop

Afgelopen nacht heeft de Colombiaanse overheid en de FARC eindelijk een akkoord bereikt in het vredesproces! President Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko legde gisteren hun akkoord vast op papier en legde tevens dit historische moment vast op foto zoals hieronder te zien. President Santos vloog kort voor het akkoord pas naar Havanna.

3 jaren van moeilijk onderhandelen

Er zijn 3 jaren voorbij gegaan in de vredesbesprekingen. De besprekingen werden gehouden op neutraal gebied in Havanna, Cuba. Drie vermoeiende jaren waarin beide partijen elkaar naar het leven stonden en de besprekingen telkens uitgesteld, afgesteld of in ieder geval averij op liepen. President Santos had na zijn aanstelling als president de vredesbespreking als speerpunt op zijn kalender staan.

2 belangijke onderdelen

De laatste gesprekken en de details zullen gaan over de 2 belangrijkste onderdelen van het (af)sluiten van het vredesproces. Dat is ten eerste hoe de FARC-rebellen berecht gaan worden. Dit omdat de FARC in de afgelopen jaren de mensenrechten ernstig hebben geschonden. Als tweede belangrijke punt wordt de amnestieregeling voor FARC-rebellen besproken. Sommige van hen hebben geen misdaden gepleegd. Hiervoor zal er een zogenoemde “waarheidscommissie” opgericht worden die onderzoek moet doen naar de misdaden van deze beide “type” FARC-rebellen.

Reacties

Amerikaanse vice-president en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verwelkomde het goede nieuws. Ook de paus die onlangs nog in Cuba op bezoek was had beide partijen ook al opgeroepen om vrede te sluiten en het vredesakkoord definitief te maken.

Een kritische noot

De FARC heeft Colombia erg veel slachtoffers bezorgd. In het conflict dat sinds 1964 woedt zijn er meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten miljoenen Colombianen hun huizen kwijt en/of sloegen op de vlucht. Hopelijk kan er nu definitief begonnen worden aan de bouw van een nieuw en nog veiliger Colombia zonder het geweld van de FARC. De strijd tussen de FARC en de regering is het langstlopende conflict van Zuid-Amerika.

Werk aan de winkel

Helemaal 100% definitief is het vredesakkoord nog niet. De “deal” met de details worden in de aankomende tijd besproken. Hiervoor neemt men tot 23 maart 2016 de tijd deze te bespreken en te accorderen. Één van de heikele punten die nog besproken moeten worden is de definitieve letterlijke ontwapening van de FARC. In het land is er zeer kritisch gereageerd op het “akkoord’. Conservatieve politici en rivalen van President Santos veroordeelden het akkoord al voordat de details naar buiten waren gekomen. Daarnaast zal er nog een referendum voorgelegd moeten worden aan de bevolking en het congres. Wij van Colombiaans.nl blijven het proces volgen ter ondersteuning van een beter en veiliger Colombia.

Bekijk de handdruk hieronder:

Mobiele versie afsluiten