Site pictogram Colombiaans.nl

Afdelingseenheid FARC weigert wapens neer te leggen

globalsoccershop

Daar was hij dan eindelijk! Het Bilateraal akkoord werd op 23 juni jongstleden ondertekend door Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño. In de overeengekomen afspraak zou de FARC zijn wapens definitief neerleggen en na 52 jaar niet meer voor onrust zorgen. Niet elke afdelingseenheid van de FARC was hier echter mee eens.

Het Armando Rios-front, dat zo’n 200 man en vrouw telt, vertelden hun wapen niet te zullen gaan neerleggen. De leider van dit front, Armando Rios, zegt het niet eens te zijn met de inhoud van het akkoord. Deze zouden volgens hem de economische en sociale problemen in het land niet oplossen en anders leiden tot nieuwe conflicten.

Het Armando Rios-front is met name actief in de zuidoostelijke provincie Guaviare. Dit front was verantwoordelijk voor de gijzeling van Ingrid Betancourt tussen 2002 – 2008. Rios zegt: “We hebben besloten niet te demobiliseren en zetten het gevecht voort”. “We willen de macht voor en door het volk grijpen”. Naar schatting zijn er ongeveer nog zo’n 7000 FARC-rebellen actief.

Harde woorden Santos

Toen deze woorden president Santos bereikten had hij een duidelijke boodschap voor het Armando Rios-front: “Wie twijfels heeft, kan deze maar beter terzijde schuiven en zich bij het akkoord aansluiten. Dit is de laatste kans die men krijgt om hun levens te veranderen. Anders eindigen ze, dat verzeker ik u, in een graf of in de gevangenis.”

Mobiele versie afsluiten