Site pictogram Colombiaans.nl

Aandacht voor Colombiaanse film in Filmmuseum Eye in Amsterdam

globalsoccershop

Aanstaande woensdag 23 maart om 15.30 besteedt Eye Filmmuseum in Amsterdam aandacht aan de Colombiaanse documentairereeks Yuruparí (1983-1986) binnen de openbare lezingenreeks This is Film! Film Heritage in Practice.

Door: Gerdien Smit

Deze 64-delige serie staat op de lijst van Cultureel Werelderfgoed van UNESCO en gaat over Colombiaanse festiviteiten, religieuze praktijken, tradities, rituelen, gebruiken en populaire culturen van, vooral, inheemse gemeenschappen en Afro-afstammelingen.

Onderdeel van het programma is de vertoning van de langste aflevering ‘Cerro Nariz, la aldea proscrita’ (Gloria Triana & Jorge Ruiz Ardila, CO 1985, 52’), een verslag van de orale tradities en gebruiken van het Puinave-volk, die in vergetelheid zijn geraakt door de opmars van de westerse cultuur onder de inheemse bevolking van het Amazonegebied. De documentaire is het resultaat van tien jaar antropologisch onderzoek dat Gloria Triana in de gemeenschap van Guainía heeft verricht.

Gastspreker Juana Suárez, directeur van het Moving Image Archiving and Preservation-programma van New York University, bespreekt het restauratieproject van deze Yuruparí-documentairereeks en gaat met Eye-hoofdconservator Giovanna Fossati in gesprek over filmarchiefpraktijken in Latijns-Amerika, en het belang van internationale samenwerkingsprogramma’s, niet-institutionele initiatieven en ‘community archives’.

This is Film! Film Heritage in Practice is een jaarlijkse openbare collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen gewijd aan opmerkelijke projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema ‘Global Audiovisual Archiving’, presenteren en bespreken wetenschappers en filmprofessionals van over de hele wereld opmerkelijke archiefpraktijken en initiatieven, van Latijns-Amerika tot Libanon en Indonesië.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over het evenement van aanstaande woensdag in deze link.

Mobiele versie afsluiten